Nagyvilág

Moszkva szerint London provokál

Erkölcstelennek tartja London álláspontját a négy orosz diplomata kiutasításának ügyében az orosz külügyminisztérium, amely arra figyelmeztetett, hogy "a brit hatóságok által kitervelt provokatív cselekmények nem maradnak válasz nélkül", és a legsúlyosabb következményekkel járnak az orosz-brit kapcsolatokra.

A brit kormány hétfőn jelentette be, hogy négy orosz diplomatát kiutasít, és felfüggeszti a tárgyalásokat több kétoldalú diplomáciai kérdésben, köztük a vízumkiadás felgyorsításának ügyében. London ezzel torolja meg, hogy Oroszország elutasította a Litvinyenko-gyilkosság gyanúsítottjának, Andrej Lugovoj orosz üzletembernek a kiadását.


London bekeményített

A Londonban élő Borisz Berezovszkij és Ahmed Zakajev esetét említve Mihail Kaminyin orosz külügyi szóvivő emlékeztetett arra, hogy az utóbbi időben a brit hatóságok következetesen elutasították bűncselekmények elkövetésével vádolt külföldiek kiadását. Úgy vélte, hogy a brit hatóságok a Litvinyenko-ügy átpolitizálására törekednek, noha az orosz fél készen állt a teljes együttműködésre. Mintha a brit hatóságok igazolni próbálnák a világ közvéleménye előtt az orosz féllel való együttműködés elutasítását Berezovszkij és Zakajev kiadatásának ügyében – mondta.

Az Interfax hírügynökség jól értesült forrásra hivatkozva azt írta, hogy Oroszország már a közeljövőben viszontintézkedéseket tesz, de nem a szemet szemért elv alapján.

Különböző pártállású orosz parlamenti képviselők úgy vélték, Moszkvának ugyanolyan lépéseket kell tennie, mint Nagy-Britanniának. Mihail Gorbacsov volt szovjet elnök feleslegesnek tartja London döntését, mert szerinte a történelmi tapasztalatok is azt igazolják, hogy az ilyen helyzetek nem vezetnek semmi jóra. “Ilyen esetekben mindig teljesen határozottan és adekvát módon cselekedtünk. Végül Nagy-Britannia és az Egyesült államok is megértette, hogy ez rossz módszer” – mondta Gorbacsov.


Nem adják ki Lugovojt

Orosz politológusok arra számítanak, hogy Oroszország szimmetrikus lépésekkel válaszol Londonnak. Vjacseszlav Nyikonov felhívta a figyelmet arra, hogy az alkotmány 61. cikke, – amelynek alapján Lugovoj kiadatási kérelmét elutasította az orosz főügyészség – az állampolgári jogok védelmét szolgálja. Andranyik Migranyan az “Oroszország féken tartására irányuló globális irányvonal” részének tekinti a brit döntést. Szerinte így próbálnak nyomást gyakorolni az orosz hatóságokra avégből, “nehogy Oroszország azt higyje magáról, hogy önálló játékossá lépett elő a nemzetközi kapcsolatokban”.

Andrej Lugovoj úgy vélte, a brit hatóságok intézkedései csupán megerősítik, hogy az ellene felhozott vádaknak politikai indítékaik vannak. Egyúttal sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy olyan orosz állampolgárok személyes sorsára és érdekeire hatnak ki a brit döntések, akiknek semmi közük a Litvinyenko-ügyhöz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik