Nagyvilág

Ketten meghaltak a japán földrengésben

Legalább két halottja és több mint 200 sebesültje volt a Japánt hétfőn reggel megrázó erős, a Richter-skála szerint 6,8 fokozatú földrengés után.

A földrengés epicentruma Niigata kormányzóság partjai előtt, tíz kilométerrel a Japán-tenger medre alatt, Tokiótól 250 kilométerre észak-nyugatra volt, a hatóságok további utórengésektől tartanak. A part mentén kisebb szökőár is végigsöpört. A földmozgást az egész Honsu szigeten lehetett érezni és megremegtette Tokió felhőkarcolóit is.

A két halott két, a 80-as éveiben járó idős asszony volt, akik házuk összeomlásakor vesztették életüket. Kasivazaki városában számos lakóépület összedőlt és az NHK köztelevízió szerint 12-en rekedtek a romok alatt.

Tűz ütött ki Kasivazaki Kariva nevű atomerőművének transzformátorházában, de sugárzó anyag nem szivárgott ki az erőműből. Biztonsági okokból azonban leállították a létesítményt. Ez a világ legnagyobb nukleáris erőműve.

Niigata kormányzóságban 2004 októberében volt hasonló erősségű földrengés. Az akkori természeti katasztrófa 65 embert ölt meg és több mint 3000 volt a sebesültek száma.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik