Nagyvilág

Újabb hadművelet Irakban

Mintegy 8 ezer amerikai katona bevetésével újabb nagyszabású hadművelet kezdődött hétfőn Bagdad déli részén az al-Kaida fegyveresei ellen – közölte az Irakban állomásozó amerikai haderő.

A Marne Görgeteg fedőnevű akció célja az, hogy feltartóztassa a térségbe áramló fegyver- és milicistaáradatot. Pirkadat előtt helikoptereken katonákat vetettek be az Eufrátesz-folyó mellett egy 35 kilométer hosszú völgyben, ott, ahol az iszlamisták kiépítették menedékhelyeiket. A műveletben iraki katonák is részt vesznek.

A térséget kiterjedt csatornarendszer hálózza be. A területen korábban is heves harcok folytak az Irakot megszálló amerikai haderő és a vele szövetséges iraki hadsereg, illetve a helyi felkelők között.


Nagyszabású hadművelet

A hétfő hajnalban indult támadás részét képezi azoknak amerikai lépéseknek, amelyek célja Bagdad biztonságának és a Núri al-Máliki vezette iraki kormánynak a megerősítése. Ennek érdekében az év elején majd 30 ezer fős amerikai csapaterősítés érkezett az arab országba.

Az amerikai hadvezetés nem adta meg a hétfőn indított katonai akció pontos helyszínét, de az elmúlt napokban amerikai parancsnokok már jelezték, hogy olyan hadműveleti terveket dolgoztak ki, amelyek célja megakadályozni a Bagdad délnyugati körzeteiben tartózkodó felkelők fegyverellátását a nyugati al-Anbár tartományból.


Az al-Kaida ellen is küzdenek

Eközben öt iraki katona vesztette életét Bagdad északkeleti részén, amikor felrobbant egy út mentén elhelyezett robbanószerkezet. A merénylet annak az országútnak a közelében történt, amely a fővárost Dijála tartománnyal köti össze. Ebben a tartományban is amerikai és iraki katonák ezreinek a bevetésével indult kiterjedt hadművelet az al-Kaida milicistáinak az elűzésére.

Két személy meghalt és hat megsebesült két aknavető-támadásban, amely Bagdad déli részén egy szunniták által lakott negyedben lévő síita enkláve ellen irányult.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik