Nagyvilág

Megszólalt bin Laden

A mártíromságot méltatta Oszama bin Laden, az al-Kaida terrorhálózat vezetője egy videofelvételen, amely az előtt került a CNN amerikai hírtelevízió birtokába, hogy közzétették volna radikális iszlamista honlapokon. A terroristavezér mindössze 50 másodpercig szerepel a filmben.

A CNN szombaton számolt be a felvétel megszerzéséről, amelynek egy rövid részében bin Laden is beszédet mond. A csatorna közölte, hogy a beszédet maga fordította le arab nyelvről angolra, de hitelességét nem tudta ellenőrizni, s nem ismert előtte azt sem, hogy mikor és hol vették fel a terrorista vezért bemutató képsorokat.

A negyven perces videofilmen mindössze ötven másodpercig látható Oszama bin Laden, amint a mártíromságot mint fegyvert és a megdicsőüléshez vezető utat méltatja. A terrorista vezér azt hangoztatta, hogy az iszlám vallást megalapító Mohamed próféta is mártírrá akart válni.

Bin Laden a felvételen terepszínű katonai zubbonyt viselt, s egyik testőre állt mellette. A háttér, amely előtt a terrorista vezér feltűnt, hasonlított arra a felvételre, amely az eltérített utasszállító repülőgépekkel 2001. szeptember 11-én végrehajtott egyesült államokbeli terrorcselekmények előtt készült, és amelyen bin Laden több öngyilkos gépeltérítő társaságában látható – közölte Octavia Nasr, a CNN arab ügyekkel foglalkozó vezető szerkesztője a tévécsatorna honlapján.

Az amerikai szenátus – a korábbi összeget megduplázva – pénteken 50 millió dollárra emelte a bin Ladenre kitűzött vérdíjat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik