Nagyvilág

Kegyelmet kérnek a bolgár ápolónők

Kegyelmi kérvényt nyújtott be a Líbiában halálra ítélt öt bolgár ápolónő és palesztin orvos a legfelsőbb igazságügyi tanácsnak - közölte egy líbiai illetékes. Az írásban kötelezettséget vállaltak, hogy nem indítanak kártérítési pert a líbiai állam ellen a börtönben eltöltött nyolc esztendő miatt.

A hat külföldit azzal vádolták, hogy szándékosan megfertőztek mintegy 400 líbiai gyereket HIV-vírussal a 90-es évek végén Líbia második legnagyobb városában, Bengáziban. A vádlottak tagadták a terhükre rótt bűncselekményt, és fellebbeztek a perújrafelvételben tavaly decemberben első fokon kiszabott büntetés ellen, de a legfelsőbb bíróság szerdán elutasította fellebbezésüket.

A kegyelmi kérvényt szombaton írták alá az elítéltek EU-tagállamok Tripoliba akkreditált nagykövetei jelenlétében – közölte a nevének elhallgatását kérő illetékes. Otman al-Bizanti, az ápolónők líbiai ügyvédje megerősítette a kérvény aláírására vonatkozó hírt. Elmondta, az ápolónők és az orvos arra is kötelezettséget vállaltak, hogy nem indítanak kártérítési pert a líbiai állam ellen a börtönben eltöltött nyolc esztendő miatt.

A két dokumentumot, valamint a megfertőzött gyermekek családjaival kötött kárpótlási megállapodást, amelyet most öntenek végleges formába, a legfelsőbb igazságügyi tanács hétfőn vizsgálja meg. A testület, amely közvetlenül az igazságügy-minisztériumnak van alárendelve, módosíthatja vagy akár semmisnek is nyilváníthatja a legfelsőbb bíróság ítéletét.

A HIV-fertőzött gyermekek családjai vasárnap azt közölték, hogy gyermekenként egymillió dollár fejében elfogadják a kártérítést. Szóvivőjük, Idrisz Laga ugyanakkor hangsúlyozta, hogy addig nem írják alá a megállapodást, amíg meg nem kapják a pénzt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik