Nagyvilág

Gyurcsánytól félti az észteket a Fidesz

A Fidesz felszólítja Gyurcsány Ferencet, hogy ne vegyen részt a jövő héten Mordvinföldön megrendezendő finnugor fórumon, mert félő, hogy a találkozónak nem a finnugor népek identitásának megerősítése a célja, hanem Észtország elszigetelését eredményezheti - mondta Németh Zsolt, a Fidesz külügyi kabinetjének vezetője. Gyurcsány Ferenc elmegy a megbeszélésre.

Németh Zsolt vasárnapi sajtótájékoztatóján elmondta: a finnugor találkozón Észtország nem vesz részt, viszont a fórumon újabb Gyurcsány-Putyin találkozóra kerül sor. “Gyurcsány Ferencnek az a szándéka, hogy részt vesz a találkozón, beleilleszkedik abba a tendenciába, hogy kiszolgálja a putyini külpolitika azon törekvéseit, amelyek egyértelműen az Európai Unió és a NATO meggyengítésére irányulnak” – fogalmazott az ellenzéki politikus.

Az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke sajtótájékoztatóján azt is mondta, hogy az “észtmentes találkozó” a finnugor rokonság semmibe vételét és a finnugor kapcsolatok “lenullázását jelenti”.

A kormányszóvivő az MTI-hez eljuttatott reagálásban úgy fogalmazott, hogy “Németh Zsolt pápább akar lenni a pápánál, mert olyanra kéri Gyurcsány Ferencet, amire az észt kormány sem kérte őt”. Budai Bernadett közlése szerint Magyarország sajnálja, hogy Észtország nem kapott meghívást a finnugor csúcstalálkozóra, ahol egyébként szakértői szinten képviselteti magát. Mindezek ismeretében a magyar kormányfőnek semmi oka nincsen arra, hogy ne vegyen részt a csütörtöki találkozón – írta a kormányszóvivő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik