Nagyvilág

Hétfőn megbukhat a lengyel kormány

Az elnök által miniszterelnök-helyettesi tisztségéből felmentett Andzrej Lepper vezette Önvédelem várhatóan hétfőn bejelenti, hogy továbbra is marad-e a lengyel koalícióban, vagy előrehozott választásokat kell tartani.

A héten menesztett Lepper helyettese, Janusz Maksymiuk úgy nyilatkozott a brit hírügynökségnek, hogy az Önvédelem a jövő héten jelenti be: marad-e vagy sem a kormányban – írja a Warsaw Voice című lengyel napilap.


Jaroslaw Kaczynski pénteken a lengyel közrádióban úgy nyilatkozott, hogy még van értelme próbálkozni a Jog és Igazságosság pártja és koalíciós partnere, az Önvédelem közös kormányzásával, de amennyiben az Önvédelemben nincs meg erre a megfelelő akarat, akkor előrehozott választásokat kell tartani. A lengyel kormányfő szerint jelenleg 50 százalék esély van az előrehozott választásokra.

„Nyitottak vagyunk mindkét forgatókönyvre” – jelentette ki Kaczynski, majd hozzátette: amennyiben előrehozott választásokra kerül sor, akkor azt még az év vége előtt meg kell tartani.

A koalíciós válságot az okozta, hogy az Önvédelem vezetőjét, Andrzej Leppert Lech Kaczynski államfő felmentette miniszterelnök-helyettesi tisztségéből korrupciós vádak miatt. Lengyelországban elvileg 2009-ben esedékesek a következő parlamenti választások.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik