Nagyvilág

Bush még reménykedik

George Bush amerikai elnök szerint az Egyesült Államok győzhet Irakban, annak ellenére, hogy a Fehér Ház a kongresszusnak szánt jelentésben elismerte: a közép-keleti országban elért haladás „elégtelen”.

„Hiszem, hogy sikert érhetünk el Irakban, és tudom, hogy sikerülnie kell” – jelentette ki csütörtökön az elnök washingtoni sajtókonferenciáján, amelyet a Fehér Ház az amerikai katonák Irakból való hazahívásának megkezdését követelők erősödése nyomán hívott össze. E táborhoz immár az elnök pártjának tagjai, republikánus képviselők is csatlakoztak.


Elnöki vétó


Bush egyúttal azzal fenyegetőzött, hogy ismét megvétóz minden olyan törvénytervezetet, amely az amerikai katonák Irakból való sürgős hazahívását követelné. „Nem hiszem, hogy a kongresszus dolga háborút folytatni. A háborúnak törvényhozási akciók általi viselése a kudarc receptje, akár a katonáink hadműveleteiről, akár létszámukról van szó” – mondta Bush, és hozzátette: nem hiszi, hogy ez jó példát mutatna a jövőre nézve.


Az amerikai elnök megerősítette: továbbra is bízik Núri al-Máliki iraki kormányfőben. Egyben több türelmet kért ez utóbbi iránt az ország megbékéltetése terén felmerült nehézségek miatt. „Bízom benne, de megértem, milyen nehéz ez a feladat. Nem kifogásokat keresek, de tényleg nehéz” – mondta az elnök.


Félsiker


A Fehér Ház Irakról szóló jelentése megállapította: az amerikai kongresszus által az iraki kormány elé állított 18 célkitűzésből csak 8 esetben tapasztaltak “kielégítő” előrelépést. Bush a sajtókonferencián első ízben ismerte el nyilvánosan, hogy valaki a kormányzatból szivárogtatta ki egy CIA-ügynök nevét. Az elnök korábban azt mondta, hogy bárkit eltávolít, akiről bebizonyosodik, hogy nyilvánosságra hozta Valerie Plame nevét.


Plame Joseph Wilson volt nagykövet felesége, férje pedig az iraki háború ismert ellenzője. Az elnök ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy hamarosan lecsillapodnak a kedélyek, amelyeket azzal borzolt fel, hogy megkegyelmezett Lewis Libby-nek, Dick Cheney alelnök volt kabinetfőnökének. Libbyt az igazságszolgáltatás félrevezetése és akadályozása címén 30 havi börtönre ítélték a CIA-kiszivárogtatási ügyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik