Nagyvilág

Megmenthetik a koalíciót a lengyel populisták

Mégis marad a lengyel konzervatív kormánykoalícióban a populista (Önvédelem) vidékpárt annak ellenére, hogy vezetőjét, Andrzej Lepper miniszterelnök-helyettest Lech Kaczynski elnök hétfőn menesztette. Ezzel elhárult az előrehozott választás közvetlen fenyegetése, ugyanakkor a koalíciós partnerek méginkább Kaczynskiék kiszolgáltatottjává váltak.

A Samoobrona marad a koalícióban parlamenti csoportként, feltételekkel – közölte Varsóban Lepper, akit Lech Kaczynski elnök vesztegetési gyanú miatt menesztett miniszterelnök ikertestvére kérésére.

Meggondolták magukat

Lepper, aki ártatlanságát hangoztatja, kizárta visszatérését az agrártárca élére, ahova azonban egy párttagtársa kerülhet. A Samoobrona vezetősége hétfő este még úgy döntött, hogy kilép a hárompárti koalícióból, amelyet a Kaczynskiék vezette Jog és Igazságosság Pártjával és a szélsőjobboldali Lengyel Családok Ligájával alkot.

Mindenesetre a kormányban való maradásához a Samoobrona többek között azt a feltételt szabta, hogy az illetékes jogérvényesítő szervek péntekig támasszák alá bizonyítékokkal a Lepper menesztéséhez alapul szolgáló vádakat.


Behódoltak az ikreknek


Az Önvédelem váratlan döntésében minden bizonnyal közrejátszott a párt jelenlegi alacsony támogatottsága, mely alig éri el a parlamenti bejutáshoz szükséges 5 százalékot. Az előző, 2005 szeptemberében tartott választásokon az Önvédelem 11,4 százalékkal a harmadik legnagyobb pártként került be a lengyel törvényhozásba.


Az Önvédelem koalícióban maradása egyértelműen Andrzej Lepper vereségét jelenti, aki legszívesebben kivezette volna a koalícióból pártját – nyilatkozta a Financial Times-nak Edmund Wnuk-Lipinski, a Polish Academy of Sciences politológusa, aki szerint Kaczynskinak sikerült térdre kényszerítenie az Önvédelmet, akik mostanra engedelmes szavazógéppé váltak.


A szakértő szerint ugyanez a helyzet a másik koalíciós partnerrel, a nacionalista Lengyel Családok Ligájával is, akiknek támogatottsága jelenleg mélyen a parlamenti küszöb alatt van.


A parlamenti többség a tét

Az Önvédelem bejelentésére reagálva Jaroslaw Kaczynski miniszterelnök a Fakty című bulvárlap szerdai számában úgy foglalt állást, hogy az „a legjobb kiút jelen pillanatban”.

„Majd meglátjuk, fenntarthatónak bizonyul-e ez a megoldás” – fűzte hozzá. Kaczynski kitért arra is, hogy a Lepper elleni vizsgálatokból még nem feltétlenül következik az, hogy a volt miniszterelnök-helyettes tényleg bűnös is. Ha a Samoobrona kilépne a kormányból, megszűnne a koalíció parlamenti többsége, és előrehozott választásokat kellene kiírni Lengyelországban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik