Nagyvilág

Marokkó nem kér Sarkozyből?

Marokkó törölte Nicolas Sarkozy francia elnök tervezett ottani látogatását. Az államfő szerint szó sincs nézeteltérésről, Rabat csak megfelelő állami pompával szeretné ünnepelni az új francia elnök első hivatalos látogatását.

Nincs szó nézeteltérésről – jelentette ki a francia elnök újságírók előtt kedd éjjel Tunéziában, ahová észak-afrikai körútja első állomásáról, Algériából érkezett. Úgy magyarázta, „a (marokkói) király azt vallja, hogy az első (elnöki) látogatásnak hivatalosnak kell lennie, különleges pompával”. Leszögezte azt is, nem változott Franciaországnak a nyugat-szaharai konfliktusban elfoglalt – Marokkó-pártiként elkönyvelt – álláspontja.


Spanyolország 1975-ben adta meg hajdani gyarmatának a függetlenséget, de a foszfátban gazdag Nyugat-Szahara végül marokkói ellenőrzés alá került. A területért azonnal háború tört ki a függetlenséget követelő Polisario Front és Marokkó között. Az elhúzódó konfliktust 1991-ben ENSZ-közvetítéssel kialkudott fegyverszünet zárta le, de a Polisario továbbra sem fogadja el a marokkói fennhatóságot a vitatott terület fölött.


Marokkó idén tavasszal az ENSZ-nél beterjesztett rendezési tervben széles körű autonómiát ajánlott a területnek, de a Polisario elutasította ezt, mondván, csakis a függetlenség elfogadható a nyugat-szaharaiak számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik