Nagyvilág

Folytatódtak a harcok a Vörös Mecsetnél

Egy nappal a pakisztáni hadsereg által indított ostrom kezdete után, szerda reggel folytatódtak a harcok az iszlámábádi Vörös Mecsetnél.

Szerda hajnalban ismét robbanások és lövések zaja hallatszott a mecset irányából. A pakisztáni hadsereg által egy heti ostromzár után indított keddi ostrom során több mint hatvanan haltak meg, közöttük volt az iszlamista diákokat vezető Abdul Rasid Gázi molla. Vahíd Arsad tábornok, a hadsereg szóvivője kedd éjjel azt közölte, hogy az épületegyüttes mintegy 20 százaléka van az iszlamisták kezén.

Továbbra sem tisztázott, mi történt a hatóságok vádjai szerint az iszlamisták által túszul ejtett, “élő pajzsként” használt nőkkel és gyermekekkel. Kedden mintegy hatvan nő és gyermek hagyta el az épületegyüttest, de a feltételezések szerint jóval többen tartózkodhatnak még odabent. Gázi molla korábban azt közölte, hogy 1800 híve tartózkodik a mecsetben, és senkit sem kényszerítettek erre akarata ellenére.


A lázadók ellenállása annyira heves volt, hogy feltételezhető a fegyveresek jelenléte – mondta kedd éjjel Tarik Azim tájékoztatási miniszter, aki szerint nem diákok, hanem edzett és alaposan kiképzett fegyveresek vannak az épületben.



Folytatódtak a harcok a Vörös Mecsetnél 1

Ostromolják a Vörös mecsetet (fotó: MTI/EPA)


Az önkéntes száműzetésben elő Benazir Butto volt pakisztáni kormányfő támogatásáról biztosította a hatóságok fellépését. “Kritikus vagyok a Musarraf-rendszerrel szemben, de úgy gondolom, végre jogosan tettek valamit az iszlamista fegyveresekkel szemben” – mondta a politikusnő egy televíziós interjúban.


Kedd este az ostrom miatt feldühödött mintegy 300 tüntető fáklyákkal felgyújtotta több nyugati segélyszervezet sátrait az 2005. évi földrengés sújtotta északnyugat-pakisztáni Battagram városban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik