Nagyvilág

Megkezdődött a Vörös Mecset ostroma

A pakisztáni hadsereg keddre virradóra megkezdte az iszlámábádi Lal Maszdzsid (Vörös Mecset) ostromát, miután kudarcba fulladtak a magukat elsáncoló iszlám fundamentalisták és a pakisztáni kormány közötti tárgyalások, az ostromnak 23 halálos áldozata van.

Az ostrom alatt mintegy húsz gyermeknek sikerül kimenekülnie a mecsetből, és jelenleg a hadsereg oltalma alatt vannak – közölte Vahíd Arsad tábornok, katonai szóvivő. Kórházi források szerint a biztonsági erők három tagja halt meg, nyolc társuk pedig megsebesült a támadáskor. Az ostrom során legkevesebb húsz fegyveres is életét vesztette, tizenöt pedig megsebesült – közölte Vahíd Arsad. A kormányerők támadása után kigyulladt a mecsethez tartozó lányiskola.



Megkezdődött a Vörös Mecset ostroma 1

Gyerekek is bentragadtak az ostromlott mecsetben (forrás:MTI)


Vahíd Arsad tábornok elmondta, hogy helyi idő szerint 4 órakor kezdték meg a hadműveletet a medresze (mohamedán teológiai iskola) megtisztítására. A biztonsági erők behatoltak az épületegyüttesbe, ahol heves tűzpárbaj folyt. Több erőteljes robbanás és lövések zaja hallatszott, miután a kormányerők megkezdték a mecset ostromát a túszul ejtett gyermekek és asszonyok kiszabadítására.


A kormánycsapatok múlt kedden zárták körül a mecsetet, ahová a fundamentalista irányultságú medresze tanulói és a mecsetet vezető molla, Abdul Rasid Gázi mintegy 150 tússzal bevették magukat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik