Nagyvilág

Iszlamista CD-ket találtak a brit merénylők lakásán

Az indiai rendőrség közlése szerint iszlamista fegyveres mozgalmakkal kapcsolatos „radikális anyagot" talált a londoni és glasgow-i merényletkísérletek kapcsán őrizetben lévő két gyanúsított lakásán.

A rendőrség olyan CD-kre bukkant Kafil Ahmed és fivére, Szabil házában, amelyekről feltételezi, hogy különböző iszlamista mozgalmakkal kapcsolatos információkat tartalmaznak.


A rendőrtiszt további részleteket nem közölt a hanghordozók tartalmáról. Jól értesült források szerint legalább két lemezről van szó, amelyek Irakban és Csecsenföldön elkövetett erőszakos cselekményekkel kapcsolatos információkat tartalmaznak.

Kafil Ahmed vezette azt az a pokolgéppel megrakott terepjárót, amely múlt szombaton megpróbált behajtani a légikikötő utascsarnokába. A kocsi fennakadt a bejáraton, és azonnal lángba borult. Vezetőjét azóta is életveszélyes állapotban, 90 százalékos égési sérülésekkel ápolják abban a helyi kórházban, ahol sértetlenül őrizetbe vett iraki társával együtt dolgozott.

A The Hindu című indiai napilap vasárnapi számában megjelent írás szerint Kafil Ahmed robbanószerek gyártási technológiáját tanulmányozta, mielőtt május 5-én Nagy-Britanniába repült volna. Röviddel érkezése után szerezte be azokat az anyagokat, amelyekből a londoni merényletkísérletekhez használni szánt autókban elhelyezett robbanószerkezeteket készítette – írta a lap meg nem nevezett hírszerzési forrásokra hivatkozva.

Az indiai rendőrség elsődleges adatai szerint Kafil Ahmed nem kapott anyagi támogatást, sem kiképzést szervezett csoportoktól. Iszlamista szervezetekkel való kapcsolataira sem derült fény a lap szerint. Egy harmadik bangalori, Mohammed Hanif orvos Ausztráliában van előzetes letartóztatásban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik