Nagyvilág

Hazai börtönökben ülnének a szerb háborús bűnösök?

Szerbia azt akarja, hogy hazájukban üljék le büntetésüket a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) által elítélt háborús bűnösök, s ennek érdekében nemzetközi összefogást szorgalmaz Horvátországgal és Boszniával.

Vladimir Vukcevic, a háborús bűnösök ügyében eljáró belgrádi különleges ügyész a hétvégén a Politika című lapnak jelezte, hogy Rasim Ljajiccsal, a hágai törvényszékkel folytatott együttműködésért felelős belgrádi testület elnökével együtt az ENSZ BT-hez fordul, kieszközlendő, hogy a Nemzetközi Törvényszék kössön kiadatási megállapodást Szerbiával.

Ilyen egyezményt, mint a belgrádi sajtó emlékeztetett rá, az NT már számos országgal kötött. Vukcevic szerint Szerbiának nagyobb esélye lenne a sikerre, ha Horvátország és Bosznia is hasonló igénnyel lépne fel. Emlékeztetett rá, hogy Carla del Ponte, a Nemzetközi Törvényszék főügyésze is felvetette az elítéltek hazájukba szállításának ötletét, s nyugtalanítónak mondta, hogy Fausto Pocar, a Törvényszék elnöke elutasította az indítványt.

A Vecernje Novosti című belgrádi lap ennek kapcsán Refik Hodzicot, a Nemzetközi Törvényszék szóvivőjét idézte, aki szerint a Hágában elítéltek nem tölthetik le börtönbüntetésüket a korábbi Jugoszlávia területén. Hodzic szerint ez a hivatalos álláspontja Fausto Pocarnak, s a törvényszék titkárának, annak a két személynek, aki jogosult megállapodást kötni az elítéltek hazatéréséről.

Carla del Ponténak joga van ötleteket felvetni, ám azok jelenleg nem szerepelnek a döntésre hivatottak napirendjén – mondta a szóvivő, s mintegy indokként emlékeztetett arra, hogy a hónap elején megszökött a kelet-boszniai Foca börtönéből a Boszniában elítélt Radovan Stankovic szerb háborús bűnös.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik