Nagyvilág

Ivanov: a rakétapajzs új berlini falat eredményez

Az amerikai rakétapajzs elemeinek tervezett közép-európai telepítése azzal a kockázattal jár, hogy új választóvonalat húz, amolyan új berlini falat emel Oroszország és a nyugati országok közé - jelentette ki Szergej Ivanov orosz miniszterelnök-helyettes.

A Rosszija közszolgálati televízió vasárnapi hírmagazinjának adott nyilatkozatában Ivanov azt javasolta, hogy Oroszország, az Egyesült Államok és a NATO-tagállamok előbb elemezzék közösen a rakétafenyegetettség jellegét, majd hozzanak létre egy olyan rakétavédelmi rendszert, amely minden érintett fél biztonságát garantálja.

Ivanov úgy látja, hogy a Vlagyimir Putyin orosz elnök július 1-2. amerikai látogatásán előterjesztett javaslatok megvalósítása elvezethet egy egységes és átfogó rakétavédelmi rendszer létrehozásához 2020-ig. A miniszterelnök-helyettes szerint az amerikai rakétavédelmi terveket illető orosz javaslatokra egyértelműen pozitívak voltak az első európai reagálások. Emlékeztetett arra, hogy az orosz javaslatok egyik fontos eleme a tárgyaló felek körének kibővítése volt. Moszkva a NATO-orosz tanácsot javasolja a párbeszéd fórumának, minden érdekelt európai ország bevonásával.


Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter a CNBC amerikai televíziónak adott hétvégi nyilatkozatában jelezte, hogy Washington nem ért egyet az orosz javaslatokkal, és nem áll szándékában lemondani lengyelországi és csehországi terveiről.


A Kommerszant című orosz napilap a hét végén azt írta, hogy Európában riadalmat keltett Ivanovnak – akit sokan Putyin elnök kiszemelt utódának tartanak – a kalinyingrádi rakétatelepítéssel való fenyegetőzése. Az európai hírmagyarázók többsége szerint ebből az következik, hogy a Nyugatnak sokkal egyszerűbb Putyinnal dűlőre jutni, mint utódával. Ezért az Egyesült Államoknak és a NATO-nak igyekeznie kell, hogy még a márciusi orosz elnökválasztás előtt egyezségre jusson Moszkvával, aminek érdekében talán bizonyos engedményekre is hajlandó lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik