Nagyvilág

Brit merényletek: 12 gyanúsított nyomában az indiai rendőrség

Tizenkét olyan, bangalori illetőségű gyanúsítottat keres az indiai rendőrség, akiknek közük lehet a nagy-britanniai merénylet-kísérletekhez - írta a vasárnapi indiai sajtó.

A Sunday Times indiai kiadása szerint a rendőrség azután eredt a feltételezett terroristák nyomába, miután kiderült, hogy Bangalorban állították ki a glasgow-i nemzetközi repülőtér elleni merénylet-kísérlet tettesének jogosítványát. Kafil Ahmed faltörő kosként ment neki gépkocsijával az egyik repülőtéri terminál bejáratának, de csak ő sérült meg súlyosan. Jelenleg is kórházban ápolják.


A rendőrség azt is tudni akarja, hogy a feltehetően Bangalorban kiadott hamis vezetői engedélyeket felhasználhatták-e a sikertelen merényletekhez – idézett a lap nem azonosított hatósági forrásokat.


A terrorakciókkal kapcsolatban eddig három bangalori illetőségű indiai állampolgárt vettek őrizetbe: Ahmedet, valamint két orvost, akik közül az egyiket jelenleg Ausztráliában tartják fogva, a másik pedig Ahmed fivére. Kafil Ahmed képzettségére nézve repülőmérnök.


A The Hindu című lap vasárnapi száma hírszerzési illetékesekre hivatkozva arról írt, hogy a glasgow-i merénylő május 5-i nagy-britanniai utazása előtt, amelynek célját mérnöki doktorátusa megvédésében jelölte meg, a robbanóanyag-gyártás technológiája iránt érdeklődött, majd nem sokkal megérkezése után beszerezte azt az anyagot, amellyel a Londonban felrobbantandó gépkocsikba szánt. A lap úgy tudja, hogy az indiai nyomozás eddigi állása szerint Kafil Ahmed nem kapott sem anyagi segítséget, sem pedig kiképzést szervezett csoportoktól és nem sikerült eddig kideríteni iszlamista szervezetekkel való kapcsolatát sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik