Nagyvilág

Berlinbe látogatott Szili

A magyarországi és németországi Szent Erzsébet-évhez, illetve az Árpád-házi Szent Erzsébetről szervezett türingiai megemlékezésekhez kapcsolódik elsősorban Szili Katalinnak, az Országgyűlés elnökének csütörtökön kezdődött, kétnapos németországi látogatása.

A magyar parlament elnöke kora délelőtt érkezett Berlinbe, ahol – még a türingiai vizit előtt – egy-egy, a magyar–német kapcsolatokat érintő kulturális, illetve politikai programot bonyolít le. Előbb a miniszterelnöki hivatalban Bernd Neumann szövetségi kulturális államminiszterrel együtt hivatalosan megnyitja a négy nap múlva kezdődő „Bárka-Európa” elnevezésű programot, amelynek fővédnökei az államfők, Sólyom László és német kollégája, Horst Köhler.

A magyar Országgyűlés elnöke ezt követően német kollégájával, Norbert Lammerttel találkozik. Az MTI értesülése szerint Szili Katalin és a Bundestag elnöke az Európai Unió közelmúltban tartott, brüsszeli csúcstalálkozójáról, a német elnöki tevékenység értékeléséről, továbbá a kétoldalú parlamenti kapcsolatokról folytat megbeszéléseket. Ez utóbbi kapcsán külön is szó esik majd a parlamenti elnökök együttműködéséről azzal összefüggésben, hogy 2010-ben a németországi Essen és Pécs városa együttesen lesz Európa kulturális fővárosa.

A magyar parlament elnöke pénteken két német tartomány, a Szent Erzsébetet Magyarország mellett egyaránt magáénak valló Türingia és Hessen miniszterelnökével, Dieter Althausszal és Roland Kochhal együtt nyitja meg a „Türingiai Erzsébet egy európai szent” címmel megrendezésre kerülő 3. türingiai tartományi kiállítást. A kiállításra – amelynek összeállítását a Nemzeti Múzeum és a Budapesti Történeti Múzeum is segítette – az Eisenach közvetlen közelében lévő Wartburg várában kerül sor, ahol Szent Erzsébet rövid életének legnagyobb részét töltötte.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik