Nagyvilág

Merkel: belföldön is legyen bevethető a Bundeswehr

Teljes mértékben támogatja a belbiztonság erősítését célzó erőfeszítéseket Angela Merkel kancellár, a kormányon lévő Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke.

A keddi német sajtó által ismertetett nyilatkozatában a kancellár asszony először utalt annak szükségességére, hogy a német hadsereg, a Bundeswehr egységeit a belbiztonság fokozása érdekében belföldön is bevethessék. Mindezt jelenleg az alkotmány nem teszi lehetővé, a belbiztonság feladatainak ellátásával kizárólag a rendőrséget, illetve a titkosszolgálati szerveket bízva meg. A hadsereget belföldön az elmúlt időszakban csakis rendkívüli alkalmakkor, például árvízi mentéskor lehetett bevetni.


Fokozott ellenőrzés a világhálón


Értesülések szerint a kancellár a CDU elnökségének tanácskozásán egyebek között azt hangoztatta, hogy a nemzetközi terrorizmus megnövekedett veszélye nyomán véget kell vetni a külső és a belső biztonság szétválasztásának, s ennek keretében lehetővé kell tenni a hadsereg belföldi terrorelhárító tevékenységét. A kiszivárgott hírek szerint a kancellár kivétel nélkül támogatta belügyminiszterének, Wolfgang Schäublénak a biztonság erősítésére vonatkozó javaslatait.


A belügyminiszter a nagy-britanniai merényletkísérletek nyomán állt elő ismét a belbiztonság fokozásának szükségességével, megismételve azt a nagy vitát kiváltó indítványát is, hogy a biztonsági szervek számára lehetővé kell tenni az otthoni számítógépek online-ellenőrzését is. A miniszter szerint erre a terroristák kommunikációs csatornáinak felszámolása érdekében van szükség.


A szocialisták kifogásolják


A konzervatívok koalíciós partnere, a Német Szociáldemokrata Párt egyelőre nem reagált a miniszterelnök nyilatkozatára. A szociáldemokraták általánosságban egyetértenek ugyan a biztonság erősítésének szükségességével, de már korábban is a Bundeswehr belföldi szerepvállalása ellen foglaltak állást, a belügyminiszter javaslatai közül pedig néhányat – különösen az internet fokozottabb ellenőrzését – alkotmányellenesnek minősítettek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik