Nagyvilág

Brit merényletkísérletek: megvan a 8. gyanúsított

Ausztráliában őrizetbe vették és kihallgatják az al-Kaidának tulajdonított londoni és skóciai merénylet-kísérletek nyolcadik gyanúsítottját, egy 27 éves, indiai állampolgárságú orvost - közölték kedden a hatóságok.

Peter Beattie, az Ausztrália keleti részén fekvő Queensland szövetségi állam miniszterelnöke sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az indiai állampolgárságú fiatal férfit Brisbane repülőterén tartóztatták fel hétfő este, amikor megpróbálta elhagyni az országot. Később ezt megerősítette John Howard szövetségi kormányfő is, aki ugyanakkor leszögezte: a gyanúsított letartóztatását nem rendelték el és nem emeltek vádat ellene, egyelőre csupán rendőrségi kihallgatása folyik.


A Liverpoolból származó gyanúsított tavaly nyerte el a Queensland állambeli Gold Coast Kórház pályázatát, és az egészségügyi minisztérium támogatásával kapott ausztráliai vízumot. 2006 szeptembere óta dolgozik az ausztrál kórházban, kollégái felkészült fiatal orvosnak és “több szempontból mintapolgárnak” tartották. Beattie hangsúlyozta, hogy a férfi felvétele “a vonatkozó szabályok betartása mellett, valamennyi szükséges ellenőrzés elvégzésével történt”. Az ausztrál rendőrség a Gold Coast Kórház egy további alkalmazottját is kihallgatja.


A múlt hét végi londoni és glasgow-i merényletkísérletekkel kapcsolatban eddig őrizetbe vett nyolc személy egyike sem brit állampolgár; a lefogottak közül legalább hárman orvosok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik