Nagyvilág

Ausztráliáig vezetnek a brit merényletkísérletek szálai

Ausztráliában őrizetbe vették az al-Kaidának tulajdonított londoni és glasgow-i robbantásosmerénylet-kísérletek újabb gyanúsítottját, egy 27 éves, indiai állampolgárságú orvost. Ezzel nyolcra emelkedett a brit merényletek kapcsán eddig őrizetbe vettek száma, akik közül legalább hárman orvosok.

A hétvégi londoni és glasgow-i merényletkísérletekkel kapcsolatban az őrizetbe vett személyek között egyetlen brit állampolgár sincs. A glasgow-i repülőtéri robbantásosmerénylet-kísérlet egyik tettese egy iraki állampolgárságú orvos, aki abban a Glasgow környéki kórházban dolgozott, ahová súlyosan összeégett társát beszállították.


Iraki és jordán a merénylők között


Bilal Abdulla három éve Bagdadban szerzett orvosi diplomát. A merénylőtársával együtt egy pokolgéppel megrakott Jeep Cherokee terepjáróval próbált betörni vasárnap a nyugat-skóciai nagyváros repülőterének utascsarnokába. A kocsi fennakadt a bejáraton és kigyulladt; vezetőjét válságos állapotban szállították a Paisley városrészben lévő kórházba. Hétfői lapértesülések szerint a glasgow-i repülőtéri merényletet megkísérlő két személy azonos azokkal, akik múlt pénteken két, pokolgéppel megrakott Mercedest hagytak London zsúfolt belvárosában.

A londoni és glasgow-i robbantássorozat meghiúsítása után őrizetbe vettek között még legalább egy további orvos van, a 26 éves jordániai Mohammed Asha. Ashát és feleségét a repülőtér ellen megkísérelt merénylet után a skót nagyvárostól több száz kilométerre délre, az angliai Cheshire grófságban, az M6-os autópályán fogták el a rendőrök, akik leszorították a gyanúsított kocsiját az útról. Lapértesülések szerint Asha neurológusként állt munkába nemrég Stoke-on-Trent kórházában, ám a biztonsági szervek azt gyanítják, hogy valójában egy al-Kaida-sejt vezetője, és ő tervelte ki az összehangolt merényletkísérleteket.

A skót rendőrség hétfőn két további személyt vett őrizetbe, mindkettőjüket a Glasgow melletti Paisley elővárosban.

Ausztráliáig nyúlnak a szálak

A hatóságok keddi közlése szerint Ausztráliában vették őrizetbe az al-Kaidának tulajdonított londoni és skóciai merényletkísérletek nyolcadik gyanúsítottját. Az indiai állampolgárságú fiatal férfit Brisbane repülőterén tartóztatták fel hétfő este, amikor megpróbálta elhagyni az országot.



Ausztráliáig vezetnek a brit merényletkísérletek szálai 1

Még Wimbledonban is átvizsgálják az autókat a rendõrök. (fotó: MTI/EPA)


A Liverpoolból származó gyanúsított tavaly nyerte el a Queensland állambeli Gold Coast Kórház pályázatát, és az egészségügyi minisztérium támogatásával kapott ausztráliai vízumot. 2006 szeptembere óta dolgozik az ausztrál kórházban.


Elővigyázatosságból robbantottak

Ellenőrzött robbantások sorozatát hajtották végre a skóciai Glasgow-ban egy mecsetnél parkoló járműnél kedd hajnalban. A tűzszerészeket éjszaka riasztották a skóciai város déli külvárosi részéhez. A területet lezárták ugyan, de a környékbeli lakosokat nem kellett kimenekíteni. Mint utóbb kiderült, a járműben nem volt semmilyen veszélyes anyag. A helyszínre érkeztek a nagy-britanniai merényletkísérletek ügyében nyomozó tisztek is.

A rendőrség tájékoztatása szerint a robbantásokat elővigyázatosságból hajtották végre. Közölték azt is, hogy nincs összefüggés a mecsetnél történtek, illetve a glasgow-i repülőtéren elkövetett támadás, valamint a Londonban múlt pénteken tervezett, de meghiúsított merényletek között.

—-Kritikus a terrorfenyegetettség—-

Hétfő este több órára lezárták az egyik legnagyobb londoni repülőtér, a Stansted utascsarnokát, amely előtt egy gazdátlan bőröndöt találtak. Nem sokkal később jelentkezett a csomag tulajdonosa, akit kikérdezés végett őrizetbe vettek. Ezután a terminált, ahol több százan rekedtek benn a riadó idejére, megnyitották.

A brit kormány a merényletkísérletek után a legmagasabbra, vagyis „kritikusra” emelte a terrorfenyegetettség hivatalosan megállapított szintjét. Ez egyebek mellett a repülőterek biztonsági ellenőrzésének rendkívüli megszigorításával is jár: a nagyobb légikikötőket például magánjárművekkel gyakorlatilag lehetetlen megközelíteni.

Bush segítséget ajánlott


Dicsérte George Bush amerikai elnök Gordon Brownt a brit miniszterelnök által – a londoni és skóciai merényletkísérletek nyomán – elrendelt intézkedései miatt, és segítséget ajánlott számára a további terrorelhárító erőfeszítésekhez. Brown arról biztosította az amerikai elnököt, hogy brit honfitársainak szilárd meggyőződése: nem hagyják, hogy terroristák megfélemlítsék őket. A brit miniszterelnök elmondása szerint Nagy-Britannia al-Kaida-természetű fenyegetéssel néz szembe.


Bush megerősítette, hogy az Egyesült Államok kész bármilyen segítséget felajánlani Nagy-Britannia számára a terrorelhárító erőfeszítések sikerre viteléhez, és hangsúlyozta a két ország közötti együttműködés fontosságát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik