Nagyvilág

Feszültségoldó beszélgetéseket tartott Bush és Putyin

A két ország viszonyában felgyülemlett feszültség oldását célzó "baráti hangvételű" megbeszélést folytatott George Bush amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök ez utóbbi nem hivatalos egyesült államokbeli látogatásán. A rázósabb kérdések hétfőn jönnek.

Putyin helyi idő szerint vasárnap érkezett a Bush-család nyári rezidenciájára, a Maine állambeli Kennebunkportba. A két elnök kötetlen jellegű, napirend nélküli találkozóján minden bizonnyal az amerikai rakétapajzs európai kiterjesztésének kérdése, valamint Koszovó függetlenségének ügye szerepel a tárgyalások középpontjában.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter elmondta, hogy a két államfő – közös vacsorájuk során – nagyon tartalmas és baráti hangvételű beszélgetést folytatott “az életről” és a két ország viszonyának történetéről. Egyetértettek abban, hogy a kétoldalú kapcsolatok nem válhatnak a két országban sorra kerülő elnökválasztási kampány túszává. (Bush és Putyin egyaránt elnöki mandátuma utolsó szakaszához közeledik.)



Feszültségoldó beszélgetéseket tartott Bush és Putyin 1

Putyin és Bush az idõsebb Bush jachtjának fedélzetén. (fotó: MTI/EPA)


Szergej Prihogyko orosz elnöki tanácsadó megjegyezte, hogy a feszült viszony oldását célzó “alapozó” beszélgetést követően hétfőn térnek rá a konkrét vitás kérdésekre. Lavrov hozzáfűzte, hogy a két elnök találkozójára felkészülés során több megállapodást is előkészítettek, de ezekről Bushnak és Putyinnak kell majd döntenie.

A látogatáson, amely a vasárnapi megbeszélés és vacsora után, hétfőn közös reggelivel, majd informális megbeszéléssel folytatódik és ebéddel ér véget, megfigyelők szerint nem várható áttörés, “nagy bejelentés”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik