Nagyvilág

Tőkés tárgyalna az RMDSZ-szel

Hajlandó tárgyalni Tőkés László református püspök, független európai parlamenti képviselő-jelölt az RMDSZ-szel az ősszel sorra kerülő európai parlamenti választásokról, de ez ügyben semmilyen hivatalos megkeresés nem érkezett párt részéről - jelentette ki az egyházi vezető szombaton Marosvásárhelyen.

Az Romániai Magyar Demokrata Szövetségen (RMDSZ)kívüli civil szervezetek által megrendezett erdélyi közéleti fórumot követő sajtótájékoztatón Tőkés László hangsúlyozta: nyitott a tárgyalásra, de egyelőre csak a médián keresztül érkező, közvetett üzengetések alapján értesült arról, hogy az RMDSZ tárgyalna vele az őszi európai parlamenti választásokról. Hozzátette: az üzengetésekhez nem lehet komolyan viszonyulni, “az ügynek nagyobb a füstje, mint a lángja”.

Tőkés hangsúlyozta: az őt támogató civil szervezetek hivatottak dönteni arról, hogy függetlenként indul a megmérettetésen, vagy esetleg közös listán vesz részt. Emlékeztetve arra, hogy őt független jelöltként támogatták a választáson való induláshoz szükséges közel 140 ezer aláírással, rámutatott: nagyon szűk a politikai mozgástere.

A sajtótájékoztatón részt vevő Szász Jenő, a Magyar Polgári Szövetség (MPSZ) elnöke ezzel szemben nem tartja szükségesnek a párbeszédet. Úgy látja: a püspöknek minden esélye megvan arra, hogy független jelöltként bekerüljön az európai törvényhozásba, mivel az RMDSZ-hez képest nem a voksok legkevesebb öt, hanem mindössze 2,8 százalékát kell összegyűjtenie. Szász szerint így nem a romániai magyarság európai parlamenti képviselete forog kockán, hanem az RMDSZ-é.

Tőkés László is bízik saját sikerében, hiszen “koncepciózus riogatásnak” nevezte azokat a vélekedéseket, miszerint sem az RMDSZ, sem ő nem jut be az Európai Parlamentbe. A püspök emlékeztetett: támogatóinak elszántságát hűen tükrözi az is, hogy testvére, Tőkés András MPSZ-alelnök kijelentette korábban: nem szavaz öccsére, ha RMDSZ-listán indul a választáson.

Újságírói kérdésre válaszolva Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács alelnöke kifejtette: a szombati marosvásárhelyi fórumon nem állt szándékukban elfogadni semmilyen határozatot Tőkés László jelöltségét illetően, mert a rendezvényen bárki részt vehetett, a kérdésben viszont csak a Tőkést támogató civil szervezetek dönthetnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik