Nagyvilág

Egy japán miniszter szerint szükségszerű volt az atombomba

Elkerülhetetlen volt az hogy, az Egyesült Államok a második világháború végén ledobta az atombombát Hirosimára és Nagaszakira, mivel az volt a célja, hogy megakadályozza a Szovjetunió hadba lépését Japán ellen - vélekedett a japán védelmi miniszter szombaton.

Kjuma Fumio a fővárostól keletre fekvő Csiba prefektúrában lévő Kasiva egyetemen elmondott beszédében hangoztatta, nem akar Amerika-ellenes hangulatot szítani az atomtámadások miatt, amelyek szavai szerint segítettek véget vetni a háborúnak.

“Az Egyesült Államok miközben tudta, hogy Japán elveszti a háborút, atombombát dobott Hirosimára és Nagaszakira, s véget vetett a világháborúnak. Úgy vélem ez elkerülhetetlen volt” – mondta, hozzátéve ezzel megakadályozták, hogy a Szovjetunió lerohanja Japánt.

A miniszter kifejtette sokat gondolkodott azon, hogy szükséges volt-e az Egyesült Államok részéről akkor bevetni az atombombát, amikor világos volt, hogy megnyerik a háborút. “Ha az akkori nemzetközi helyzetre, a háborút követő megszállásra, és más körülményekre gondolunk, akkor egy ilyen megoldás (a bombázás) is lehetséges” – mondta Kjuma Fumio.

A védelmi miniszter kijelentése újabb problémát jelenthet az Abe Sindzo vezette kormánynak, amelynek népszerűségét amúgy is számos más botrány tépázta már az elmúlt időkben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik