Nagyvilág

Dzurinda: álltuk a sarat a magyar lobbival szemben

Becstelenség, ha egy ország úgy veszíti el a területét, hogy az valamely harmadik tényező döntése nyomán következik be - vélekedett a pozsonyi Pravdában szombaton Mikulás Dzurinda, a jelenlegi ellenzék vezetői szerepét betöltő szlovák politikus.

Dzurinda kijelentése a baloldali színezetű szlovák napilap szombati számában arra a kérdésre adott válaszként hangzott el, hogy “érez-e párhuzamot Koszovó és más olyan államok között, amelyekben a kisebbségek erős helyzetben vannak”. A lap emlékeztetett arra, hogy a koszovói rendezés kérdésében a szlovák ellenzéki vezető meglehetősen radikális módon vette védelmébe a szerb érdekeket.

Válaszában Mikulás Dzurinda így fogalmazott: “jóllehet, ezt a párhuzamot nem lehet teljesen kitörölni, Szlovákiára azonban mégsem vonatkoztatnám. Becstelenség ugyanis, ha egy ország úgy veszíti el a területét, hogy arról valaki harmadik dönt… A szerbekre nézve ez megalázó és megengedhetetlen lenne.”

Dzurinda azt sem titkolta: ha most ő lenne a miniszterelnök, akkor hazája ENSZ-nagykövete a Biztonsági Tanácsban a Koszovó függetlenségét szorgalmazó “Ahtisaari-tervezet ellen szavazna.”

A szlovák ellenzéki politikus, a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKÚ) elnöke két cikluson át kormányzott együtt a Magyar Koalíció Pártjával (MKP). Dzurinda most a Pravdában politikai pályája “legnehezebb küzdelmeként” jelölte meg a magyar kedvezménytörvény ellen megvívott harcát. Mint mondta: “karrierem legnehezebb politikai ütközete volt. Ott állt velük szemben a nemzetközi magyar lobby, de mi álltuk a sarat.”

Dzurinda szerint az MKP-val “azóta egészen világosak a mezsgyék és a viszonyok. Feltételezem, hogy ezeket Csáky Pál sem lépi túl” – válaszolta arra a kérdésre, vajon nem találja-e aggasztónak, hogy az előző magyar pártelnök, Bugár Béla helyébe lépett Csáky Pál vezetése alatt az MKP radikalizálódik.

A lap megkérdezte: biztos-e abban, hogy az MKP nem rukkol elő autonómia-követelésekkel, a ha mégis, akkor felmondja-e a magyar párttal fennálló jelenlegi együttműködést. Dzurinda “határozottan biztos” abban, hogy az ilyen törekvésektől nem kell tartani. Szerinte ugyanis “ez a téma Szlovákiában egyszerűen megengedhetetlen. Szlovákiának nincsenek etnikailag tiszta területei. Vegyesen lakott területei vannak és az autonómia szóba sem jöhet” – jelentette ki a szlovák ellenzéki vezető.

Dzurinda az akkori MKP elnök, Bugár Béla állítása szerint 2002 őszén kettejük kedvezménytörvénnyel kapcsolatos egyezségének megfelelő állásponttal indult Budapestre, ahol aztán a magyar jogszabály-tervezet ellenében igen radikális hangon adta elő 15 pontból álló ellenvetéseit. Bugár Béla ezek után kijelentette: soha többé nem köt négyszemközti megállapodást Mikulás Dzurindával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik