Nagyvilág

Castro: a Jóisten megvédett

Fidel Castro szerint George Bush amerikai elnöknek egy rá vonatkozó megjegyzése segített neki rájönni arra, hogy Isten kegyelméből élte túl az ellene irányuló merényleteket.

„Már értem, hogy minek köszönhetően éltem túl azokat a merényleteket, amelyekre Bush és más (amerikai) elnökök adtak utasítást. A Jóisten megvédett” – jelentette ki a kubai vezető a havannai nemzetközi médiának e-mailben elküldött szarkasztikus esszéjében.


Bush a 80 éves kommunista vezető esetleges közeljövőbeli halálával kapcsolatban csütörtökön egy nyilvános beszédében, kérdésre válaszolva kijelentette: „Egy napon Fidel Castrót is elviszi a Jóisten”. Hallgatósága megtapsolta ezt, de ő rögtön tiltakozott az ellen, hogy Castro halálát kívánná.


Bush megjegyzése és Castro reagálása azután hangzott el, hogy az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) szerdán közzétette titkos belső jelentéseit, amelyekből kiderült, hogy a CIA három hírhedt alvilági személyt próbált felbérelni Castro meggyilkolására uralmának első évében, s ezért 150 ezer dollárt fizetett volna.


A maffiózóknak méregpirulákat kellett volna elhelyezniük a kubai vezető ételébe, de heteken át hasztalan próbálkoztak ezzel. 1961 áprilisában, az elvetélt Disznó-öbölbeli megszállás után a CIA letett Castro meggyilkolásáról, és visszakapta a bűnözőktől mind a hat méregfiolát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik