Nagyvilág

Zavarba hozták Szekerest Moszkvában

Elfoglaltságára hivatkozva nem fogadta az Oroszországba látogató Szekeres Imrét az orosz védelmi miniszter. Egy moszkvai lap szerint az orosz vezérkar így fejezte ki a NATO-val szembeni nemtetszését. A magyar tárca szerint Szergyukov még indulás előtt lemondta a találkozót.

A Nyezaviszimaja Gazeta szerint Szekeres Imrének találkoznia kellett volna orosz kollégájával, de Anatolij Szergyukov „rendkívül nagy elfoglaltsága miatt” nem tudott időt szakítani erre. Szekeres Imrének azt javasolták, hogy találkozzon Jurij Balujevszkij tábornokkal, vezérkari főnökkel, ám ő ezt elutasította. Megvárja, amíg az orosz miniszter időt talál arra, hogy magyar kollégájával beszéljen – mondta.

Elégedetlenek a NATO-val

A Szergyukovval való találkozó helyett Szekeres Imre az orosz parlament két háza védelmi bizottságának vezetőivel tárgyalt, és nekik adta át az orosz védelmi miniszter számára előkészített dokumentumokat – írja az MTI. Szekeres Imre az orosz napilap katonai szakértőjének elmondta, hogy a magyar fél új megállapodás megkötését javasolja a katonai-technikai együttműködésről. Magyarország NATO-tagként is folytatni szeretné a kölcsönösen előnyös együttműködést Oroszországgal – tette hozzá.



Zavarba hozták Szekerest Moszkvában 1

Moszkvában tárgyalt a hadügyminiszter (fotó: MTI)


A centralista napilap szerint a budapesti vendégeket zavarba ejtette a miniszteri találkozó elutasítása, mivel Szekeres Imre látogatásának időpontját előre egyeztették. A lap orosz védelmi minisztériumi forrásból úgy tudja, hogy a találkozó megtagadásával az orosz tábornokok elégedetlenségüket fejezték ki Magyarország NATO-ban hangoztatott véleményével. Az európai hagyományos haderők és fegyverzetek korlátozásáról szóló CFE-szerződés teljesítéséről rendezett értekezleten ugyanis Budapest teljes mértékben támogatta NATO-partnereit.

A Don volt az úticél

Az orosz tábornoki karnak az észak-atlanti szövetség elleni obstrukciója Jaap de Hoop Scheffer NATO-főtitkár keddi moszkvai látogatásán is megmutatkozott. Az orosz védelmi minisztérium magas rangú képviselői közül – egyetlen tábornok kivételével – senki nem vett részt a belga nagykövetség által a NATO–orosz tanács megalapításának 5. évfordulója alkalmából rendezett fogadáson.

Szekeres Imre honvédelmi miniszter oroszországi látogatásának fő célja a Don-kanyarban kialakított magyar katonai temetők meglátogatása volt – közölte a honvédelmi tárca. A látogatás szervezésekor jelezték: Szekeres Imre szeretne nem hivatalos találkozót tartani Anatolij Szergyukov orosz védelmi miniszterrel. Orosz részről ezt a találkozót a magyar miniszter indulását megelőzően nem sokkal az orosz miniszter programjának változása miatt lemondták.


A Magyar Nemzet szerint a két miniszter a NATO és Oroszország viszonyáról, egy új magyar–orosz katonai megállapodás kereteiről, valamint haditechnikai fejlesztésekről, például a Magyar Honvédség MiG-29-eseinek visszaszállítása fejében korszerű helikopterek beszerzéséről, továbbá a szovjet időkből megmaradt forgószárnyasok felújításáról tárgyalt volna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik