Nagyvilág

Bush elszólta magát

A washingtoni Fehér Ház szóvivője kénytelen volt utólag "kiigazítani" George Bush elnököt, aki egy tanácskozáson azt találta mondani, hogy a Republikánus Párt bevándorlásitörvény-tervezete amnesztiát kínál az országban illegálisan tartózkodóknak - számolt be a CBS szerdán.

Mint a hírtelevízió felhívta a figyelmet, a legritkább esetben fordul elő, hogy a Fehér Ház beismeri Bush elnök tévedését. Ezúttal azonban így történt, Tony Snow szóvivő a Fehér Ház honlapján tájékoztatott arról, hogy George Bush álláspontja valójában éppen az ellenkezője annak, amit mondott.


Az elnök az átfogó bevándorlási reform ügyében egy kormányzati tisztviselők előtt tartott keddi előadásában azt fejtegette, hogy “az amnesztia azt jelenti, bizonyos összeget kell fizetni azért, hogy valaki illegálisan itt tartózkodott, és a törvényjavaslat ezt tartalmazza”.


Nem egyszerű nyelvbotlásról van szó, az ellenzék ugyanis folyamatosan támadja a kormányt, amiért állítólag amnesztiát akar adni a papírok nélküli bevándorlóknak. Maga Bush a kérdéssel kapcsolatban minden alkalommal igyekszik cáfolni, hogy a kormánynak ilyen szándéka lenne. A szenátus a közeljövőben szavaz a tervezetről.


“Bush elnök tévedett” – volt kénytelen megállapítani Tony Snow a minibotrány csillapítására. Az “elnök-tulajdonképpen-nem úgy-értette” közleményében ez olvasható: az a megállapítás, hogy a bevándorlási reform amnesztiát ajánl az illegális úton az országba érkezetteknek, “pontosan az ellenkezője az elnök régóta vallott és gyakran hangoztatott álláspontjának”. Tony Snow magyarázata szerint a szóban forgó javaslat nem amnesztiatervezet, hanem azt helyezi kilátásba, hogy a törvények kikerülésével az Egyesült Államokba érkezett bevándorlóknak jelentős büntetést kelljen fizetniük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik