Nagyvilág

Bush pozitív örökségének nevezte az iraki háborút

Az amerikai elnök szerint Tony Blair távozó brit miniszterelnök és az ő közös „pozitív örökségének” fog bizonyulni az iraki háború.

George Bush a The Sunnak nyilatkozva azt mondta: „önmagában is nemes gesztus” 25 millió embert kiszabadítani a zsarnokság szorításából. Bush szerint ugyanakkor „fáradságos munka” rábírni magukat az irakiakat is a demokrácia fennmaradásához szükséges nehéz döntések meghozatalára. Az amerikai elnök a brit napilapnak kijelentette: ez még csak a kezdete „egy hosszú ideológiai küzdelemnek”. „Tony és én az első fejezeteit írjuk a háborúnak, amely valószínűleg a XXI. század domináns háborúja lesz” – fogalmazott Bush.

Az elnök nevetséges ostobaságnak nevezte azokat a véleményeket, amelyek szerint Blair az ő „ölebeként” viselkedett hivatali idejében. „Ez csak háttérzaj, amely eltereli a figyelmet a nagy dolgokról … hatalmas veszély árnyékában dolgozunk együtt a világbéke megteremtéséért” – mondta.

Az amerikai elnök elismerte: Blair „jó tanára” volt annak elfogadásában, hogy bizonyos döntésekhez szükséges az ENSZ Biztonsági Tanácsának hozzájárulása. „Sok amerikai felteszi a kérdést, hogy Amerika miért nem léphet a BT engedélye nélkül, (…) én ilyenkor emlékeztetem őket arra, hogy vannak szövetségeseink, akiknek fontos a Biztonsági Tanács, és Blair parlamentjét hozom fel példának” – mondta Bush.

Hozzátette: tisztelettel viseltet Európa iránt, amellyel soha nem volt semmilyen problémája, nem bizonyos azonban abban, hogy ez fordítva is így van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik