Nagyvilág

Brown az új brit miniszterelnök

Gordon Brown eddigi pénzügyminiszter Nagy-Britannia új miniszterelnöke. Brown első hivatalos nyilatkozatában "új kormányt és új prioritásokat" ígért.

Gordon Brownt szerda délután, a londoni Buckingham-palotában fogadta II. Erzsébet királynő, és hivatalosan felkérte a kormányfői poszt betöltésére. Brown, miután visszatért a szokatlanul hosszúra nyúlt, 55 perces királynői kihallgatásról a Downing Street-i kormányfői hivatal elé, miniszterelnökként tett első nyilatkozatában kijelentette: új kormányt alakít új prioritásokkal.

Ez utóbbiakat nem részletezte, de amikor vasárnap, a kormányzó Munkáspárt rendkívüli manchesteri kongresszusán hivatalosan átvette a Labour vezéri tisztségét Blairtől, fő célkitűzései között említette – az iraki beavatkozás külön, részletes taglalása nélkül -, hogy “háborúról és békéről” a jövőben a parlamentnek kell döntenie. A hétvégi kongresszuson Brown a prioritások közé sorolta azt is, hogy a brit állami egészségügyi hálózat (NHS) “a következő nemzedéknyi időszakban” ingyenes marad az ellátást igénybe vevők számára.

Nagy-Britanniában az állami egészségügyet teljes egészében az adóbevételekből finanszírozzák, és jóllehet a kormány évről évre rekordösszegeket fordít a rendszer működtetésére, az NHS egyre több területen súlyos – esetenként már ellátási fennakadásokat is okozó – pénzügyi gondokkal küszködik. A válság feloldására több szakmai szervezet javasolta egyes ellátások fizetőssé tételét, illetve a rendszer biztosítási alapúvá alakítását.

Tíz éve várt

Gordon Brown a tizenegyedik brit miniszterelnök azóta, hogy II. Erzsébet trónra lépett; az uralkodó első kormányfője Winston Churchill volt. Brown egyben az 53. lakója a Downing Street 10. alatti hivatalos rezidenciának.

Blair és Brown szerdai hatalomváltásával a brit Munkáspárt történetének leghosszabb ideig kormányon volt miniszterelnöke adta át az ország vezetését a brit politikatörténet leghosszabb ideig szolgáló pénzügyminiszterének. Tony Blair tíz évet és két hónapot töltött folyamatosan a kormányfői poszton, ugyanannyit, mint Brown a pénzügyi tárca élén.

Elbúcsúzott a Blair-család

Blair – utolsó hivatalos miniszterelnöki szerepléseként – szerdán még részt vett a londoni alsóházban a képviselői kérdések és azonnali miniszterelnöki válaszok szokásos heti félóráján. Utána felesége, Cherie kíséretében indult az uralkodóhoz lemondása benyújtása végett.

A szolgálati Jaguarba beszállva Cherie Blair – akivel a sajtó legalább annyira kíméletlenül bánt, mint férjével – még odakiáltotta a felsorakozott több száz újságírónak: “nem hiszem, hogy hiányozni fognak”. Blairék szerdán utoljára hagyták el a Downing Street 10. alatti miniszterelnöki rezidenciát; a család a londoni Hyde Park északi szélén lévő elegáns Connaught Square-en vásárolt magának lakást.


Brown az új brit miniszterelnök 1

Tony Blair családjával (MTI/EPA)



Tony Blair évi 64 ezer font (23 millió forint) miniszterelnöki nyugdíjra jogosult, emellett 84 ezer font irodai költségtérítésre. Nem hivatalos szakértői előrejelzések szerint azonban ha megírja visszaemlékezéseit, abból legalább ötmillió fontot kasszírozhat. Blair – miután az iraki háborút kísérő, és egyéb belpolitikai botrányok miatt pártján belül is egyre erősödő nyomás nehezedett rá mielőbbi távozása végett – a Munkáspárt vezéri tisztségéről már a múlt hónapban leköszönt, bejelentve egyben, hogy június 27-én a kormányfői poszttól is megválik. További részletek >>

Ajánlott videó

Olvasói sztorik