Nagyvilág

Börtön vár a volt miniszter-helyettesre az USA-ban

Tíz hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték kedden az Egyesült Államokban Steven Grilest, az amerikai kormány volt belügyminiszter-helyettesét.

A politikust parlamenti vizsgálat akadályozásának bűntettében találták vétkesnek, miután bevallotta, hogy hazudott az időközben csalás miatt elítélt Jack Abramoff sztárlobbista ügyét vizsgáló szenátusi bizottság előtt az érdekkijáróhoz fűződő kapcsolatáról. Mellékbüntetésként harmincezer dollár pénzbüntetést kapott.


Griles a jelenlegi washingtoni kormányzat legmagasabb rangú volt tisztségviselője, akit elítéltek a tavaly kipattant, a Republikánis Pártot megrázkódtató Abramoff-ügyben.


Mint kiderült, Jack Abramoffot, akit márciusban csalás, adócsalás és megvesztegetés miatt öt év tíz hónap börtönbüntetésre ítéltek, szoros kapcsolatok fűzték a kongresszus legalább húsz tagjához. A lobbista csaknem 25 ezer dollárt költött arra, hogy ebédelni hívott különböző kormányzati tisztségviselőket, akiket kisebb-nagyobb ajándékokkal, például koncertjegyekkel, sporteseményekre szóló meghívókkal lepett meg.


Az érvényes szabályozás szerint a Fehér Ház tisztségviselői nem fogadhatnak el semmilyen lobbista csoporttól 20 dollárnál értékesebb ajándékot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik