Nagyvilág

Halálos hőhullám Dél-Európában

Meghaladta már a negyvenet a hőhullám halálos áldozatainak száma keddre Délkelet-Európában. Romániában újabb négy emberéletet követelt a kánikula, de áldozatai voltak Görögországban, Törökországban és Szerbiában is. A térségben rekordszinteket döntögetett az energiafogyasztás, komoly fennakadásokat okozva az áramszolgáltatásban.

Mindössze tizenöt óra alatt újabb négy halálos áldozatot követelt a kánikula Romániában, s ezzel 28-ra emelkedett a már több mint egy hete tomboló hőség miatt meghalt személyek száma. A román meteorológusok szerint a keddi volt az év legmelegebb napja: az ország déli és keleti megyéiben a kora délutáni órákban a hőmérő higanyszála helyenként felkúszott 40 Celsius fokra is. Bukarest központjában napsütötte helyen több mint 45 Celsius fokot mértek a hőmérők.


Olaszország déli része is – különösen Szicília – fojtogató hőségtől szenved. A hőmérséklet Szicíliában hétfőn és kedden is jócskán meghaladta az évszak átlagát, szinte mindenütt 40 fok fölé kúszott a térségben a hőmérő higanyszála. Cataniában elérte a hőmérséklet a 44,2 fokot, Palermóban a 42-t, Siracusában a 45-öt. Még hétfőn több ezer kisebb-nagyobb tűz lobbant fel Szicília területén öngyulladás következtében.


Halálos hőhullám Dél-Európában 1

Halálos hőhullám Dél-Európában 2

Albán fiúk ugranak fejest a tengerbe az albániai Vlorában, ahol a levegõ hõmérséklete 37-42 Celsius-fok közé emelkedett. (fotó: MTI/EPA)

Halálos hőhullám Dél-Európában 3


Szerbiából olyan hírek érkeztek, hogy eddig hét ember vesztette életét a pokoli hőségben, két ember halt meg Horvátországban, három Albániában. Törökország nyugati részén a perzselő, 44 fokos melegben egy 60 éves férfi rogyott össze élettelenül a tengerparton. Görögországban két nap leforgása alatt öt haláleset történt a meleg miatt. Az ország egyes részein a hőmérő higanyszála 46 fokra kúszott fel, a hatóságok pedig azzal számolnak, hogy az elkövetkező három napban sem hagy alább a kánikula: a mostani hónap lesz az eddigi legmelegebb június Görögország történetében.


A légkondicionálók intenzív működtetése túlterhelte a villamos hálózatot a térség országaiban, a román és a görög fővárosban a villanyhálózat fel is mondta a szolgálatot – részben a túlmelegedett villanyvezetékek miatt -, több városnegyed maradt áram nélkül a rekordszinteket döntögető energiafogyasztás miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik