Nagyvilág

Halálra ítélték Szaddam védelmi miniszterét

Kötél általi halálra ítélte egy iraki bíróság vasárnap Szaddám Huszein volt diktátor védelmi miniszterét, mert bűnrészesnek találta abban a népirtó hadjáratban, amelyet a kurd lakosság ellen az 1980-as években hajtott végre. Ugyanezzel a váddal Vegyi Alit is halálra ítélték.

A bíró szerint az Anfal-hadműveletben Szultán Hásim Ahmad at-Tai volt védelmi miniszter rendelt el több kiterjedt támadást polgári személyek ellen, vegyi fegyvereket vetetett be ellenük, és utasítást adott kurd lakosok deportálására.

A vasárnapi ítélethirdetésben életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték Szaddám Huszein megdöntött rendszerének két másik magas rangú tisztségviselőjét is.


Halálra ítélte vasárnap Bagdadban egy bíróság a Vegyi Ali néven emlegetett Ali Haszan al-Madzsidot is, Szaddám Huszein volt diktátor unokatestvérét az iraki kurdok elleni 1988-as, több tízezer ember életét kioltó Anfal-hadműveletben való bűnrészesség vádjával. Az ítélet még nem jogerős, azt egy fellebbviteli testületnek is jóvá kell hagynia.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik