Nagyvilág

A demokrata elnökjelölt a nép megosztásától tart

Az amerikai Demokrata Párt legesélyesebb elnökjelölt-aspiránsainak egyike, Barack Obama szenátor a hét végén azzal vádolta meg a keresztény jobboldalt, hogy "elorozza" a nép hitét, és ezzel kettéválasztja a társadalmat.

A fekete bőrű szenátor a Connecticut állambeli Hartfordban tartott kampányrendezvényén élesen bírálta a keresztény jobboldal “úgynevezett vezetőit”, amiért “mindenáron fel akarják robbantani azt, ami összeköt bennünket” – jelentette a Voice of America rádió.

A szenátor véleménye szerint az evangéliumi keresztényeket azzal riogatják a vezetőik, hogy a Demokrata Párt nem tartja tiszteletben értékeiket, megveti egyházukat. Beállításuk szerint az ellenzéki demokraták azt terjesztik, hogy a vallásos amerikaiakat semmi más nem érdekli, csak az abortusz, a melegek közötti házasság kérdése, valamint az iskolai imádság és az intelligens tervezés elmélete.

“Valamiképpen, valahol a hit megszűnt összekötő erő lenni, és elkezdett szétválasztani bennünket” – mondta a politikus. Barack Obama – aki a magyarországi református gyülekezetekkel is bíró egyik legnagyobb amerikai protestáns felekezet, a Krisztus Egyesült Egyháza tagja – arról beszélt, hogy kampánykörútja során sok emberekkel találkozott és meggyőződött: valami hiányzik az amerikaiak életéből, ami kimenekítené őket krónikus magányukból. Arra vágynak, hogy valaki gondoskodjon róluk, meghallgassa őket, hogy ne egy nagy ürességben éljék le életüket.

Hangsúlyozta: a hit nem oszthatja meg a társadalmat. “Új politikára, a lelkiismeret politikájára van szükség (…) protestánsok, katolikusok, muszlimok, hinduk és zsidók, valamint hívők és nem hívők, fogjunk össze” – mondta.

Obama szerint a hit megerősítésére úgy van szükség, hogy közben ne kerüljön veszélybe az állam és egyház szétválasztása. “Meg kell értsük, hogy a nyilvánosság előtt mindenki számára érthető általános fogalmakat használva kell beszélni” – fogalmazott a demokrata párti elnökjelöltségre pályázó szenátor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik