Nagyvilág

Iszlamista merényletektől tart Németország

Öngyilkos merényletek veszélyére figyelmeztette pénteken a német lakosságot a belügyminiszter. Afganisztáni és pakisztáni kiképzőtáborokat megjárt iszlamisták robbanthatnak Németországban.

Wolfgang Schäuble úgy fogalmazott, Németország több más állammal együtt jó ideje “az iszlamista terrorizmus célkeresztjében” van. Érvelése szerint éppen ezért fontos olyan sok értesülést gyűjteni, amennyit csak lehet. A belügyminiszter ezzel összefüggésben ismét sürgette, hogy teremtsenek törvényi alapot a személyi számítógépek interneten keresztüli átvizsgálására.


A német belügyi tárca államtitkára a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrortámadásokat megelőzően – 2001 nyarán – tapasztalthoz hasonlította a mostani németországi helyzetet. August Hanning hozzáfűzte: pánikra semmi ok, de nem árt a fokozott éberség.


Előzőleg a ZDF német közszolgálati adón egy szakértő elmondta: a berlini kormánynak bizonyítékai vannak arra, hogy Németországból 10-12 személy afganisztáni és pakisztáni iszlamista kiképzőtáborokban járt. Hármat közülük – köztük két kifejezetten veszélyesnek tartott alakot – letartóztattak Pakisztánban, közvetlenül azelőtt, hogy visszautaztak volna Németországba.


Nemrégiben az ABC amerikai televízió bemutatott egy videofelvételt, amelyen fiatalemberek egy pakisztáni területen működő kiképzőtáborban kinyilvánítják, hogy készek öngyilkos merényletben az életüket áldozni. Nagy-Britannia és Kanada mellett Németországot említették lehetséges célpontként.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik