Nagyvilág

Visszafogja az unió a koszovói albánokat

Az Európai Unió figyelmeztette csütörtökön a koszovói albán vezetést, hogy ne hirdesse ki „felelőtlenül" a függetlenséget, miután Oroszország elutasította a nyugat legújabb tervét, mely további időt adna a szerbeknek és albánoknak a tárgyalásra.

Az unió koszovói megbízottja, Stefan Lehne szerint „nagy visszalépés lenne”, ha a koszovói albán vezetők a saját kezükbe vennék az ügyet. „Az egyoldalú lépések vagy a felelőtlen viselkedés megszüntetné a jóindulatot, amelyet élveznek. (…) Nem segítene a megmaradt akadályok felszámolásában, hanem még sokkal, de sokkal többet okozna” – mondta a diplomata, miután Pristinában találkozott Fatmir Sejdiu koszovói albán elnökkel, akire egyre nagyobb nyomás nehezedik honfitársai részéről, hogy kiáltsa ki a függetlenséget.

Oroszország szerdán elutasította a Nyugat legújabb tervét is, amely 120 napot adna a szerbek és albánok további tárgyalásaira. Az idő leteltével megegyezés híján automatikusan hatályba lépne Martti Ahtisaari ENSZ-megbízott terve, amely az Európai Unió felügyelete alatt függetlenséghez juttatná Koszovót.

Lehne Pristinában leszögezte, hogy a koszovói függetlenséget a legjobb legális alapra kell helyezni, s ez az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) határozata. Sejdiu szerint azonban van más lehetőség is, bár ezt nem részletezte. Az Egyesült Államokban már felmerült, hogy ha a BT-ben nem lehet elfogadtatni a határozatot, akkor egyoldalú nyilatkozattal hirdessék ki Koszovó függetlenségét, de ebben az Európai Unió nem egységes.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik