Nagyvilág

Ötpárti fellépést sürget a Bolyai egyetem ügyében az MDF

Egységes ötpárti fellépést sürget az MDF egy önálló romániai magyar egyetem létrehozásáért - mondta Almássy Kornél szerdán az MTI-nek.

A Magyar Demokrata Fórum alelnöke azt követően közölte ezt, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) EP-képviselői az Európai Parlament elé vitték az önálló kolozsvári magyar egyetem ügyét. A Magyar Demokrata Fórum EP- és ET-képviselőjén keresztül kezdeményezi, hogy az ezekben az intézményekben dolgozó magyar képviselők közösen lépjenek fel az önálló romániai magyar egyetem megteremtéséért. “Az MDF meggyőződése, hogy a másfél milliós magyarságot – Európa számos országához hasonlóan – megilleti az önálló egyetem” – hangsúlyozta Almássy Kornél.

A politikus szerint az ügyben teljes egyetértésre van szükség a magyarországi parlamenti pártok, az RMDSZ és a romániai magyar civil szervezetek között. Ötpárti konszenzusra volt már példa ebben a kérdésben – emlékeztetett a képviselő.

Az MDF alelnöke kiemelte: szükség van egy önálló magyar nyelvű egyetemre, amelyet a román állam finanszírozna. A magyar oktatásnak – egyfajta kulturális autonómia keretében – a magyar kisebbség kezébe kellene kerülnie – tette hozzá Almássy Kornél.

A héten az RMDSZ három európai parlamenti képviselője írásbeli nyilatkozatot terjesztett elő az Európai Parlamentben a Bolyai állami magyar tudományegyetem újraindításáért. Céljuk az, hogy kollégáik szükséges számú aláírásának összegyűjtése esetén napirendre tűzzék az 1959-ben megszüntetett magyar intézmény helyreállításának ügyét.

A képviselők nehezményezték, hogy az egykori Bolyai Tudományegyetem jogutódjaként működő Babes-Bolyai Tudományegyetem román vezetősége az egyetemi autonómiára hivatkozva elutasítja a magyar karok felállítására vonatkozó kérést. A hírre reagálva a román ellenzék Calin Popescu Tariceanu román miniszterelnök lemondását és az RMDSZ-nek a kormányból való kilépését kérte.

A magyar tannyelvű Bolyai Egyetemet 1959-ben, a kommunista rendszer idején számolták fel, összevonva azt a román tannyelvű Babes Egyetemmel. A magyar külügyminisztérium az MTI megkeresésére azt ígérte, hogy rövid időn belül reagál az ügyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik