Nagyvilág

Észak-Koreába utazik Hill

Észak-Koreába utazik Christopher Hill, a phenjani atomprogramról évek óta tárgyalásokat folytató amerikai küldöttség vezetője – közölték japán diplomácia források.

Az értesülések szerint Hill még csütörtökön megérkezik a külvilágtól hermetikusan elzárt kommunista országba. A hírt később egy japán kormányszóvivő is megerősítette, és közölte, hogy Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter tájékoztatta japán kollegáját, Aszo Tarót Hill tervezett útjáról.

Észak-Koreával öt ország, az Egyesült Államok, Oroszország, Japán, Kína és Dél-Korea évek óta kisebb-nagyobb szünetekkel folytat tárgyalásokat, hogy rávegye Phenjant: hagyjon fel nukleáris programjával. Észak-Korea ebbe februárban bele is egyezett, de több feltételt szabott tárgyalópartnerei kérésének teljesítéséhez. Ezek közé tartozott, hogy szabadítsák fel azt a 25 millió dolláros számláját, amelyet egy makaói bankban zároltak. Miután Phenjan bankbetétjeihez jutott, Hill bejelentette, hogy július elején felújítják a hathatalmi tárgyalásokat.

Közben arról is megegyezés történt, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) nemzetközi szervezet szakértői Észak-Koreába utaznak, hogy előkészítsék a legjelentősebb észak-koreai atomerőmű, a jongbjoni leszerelését.

Hill szerdán Tokióban, a napokban pedig Pekingben és Szöulban tárgyalt. Jelenleg egy dél-koreai amerikai támaszponton tartózkodik, és várhatóan egy katonai repülőgépen utazik az északi országrészbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik