Nagyvilág

Egymást hibáztatják a francia szocialisták

Ségolene Royal, a szocialisták vereséget szenvedett elnökjelöltje szerint mindent alapjában újra kell gondolni a pártban, és sürgősen változtatni kell, mert a „baloldal lemaradt.” Francois Hollande, a francia Szocialista Párt (PS) főtitkára szerint már most meg kellene választani a szocialisták 2012-es elnökjelöltjét.

Francois Hollande szerint a 2012-es baloldali elnökválasztási programot a korábbiakkal ellentétben a majdani jelölttel közösen kell megfogalmazni. Az ellenzéki pártvezér csütörtökön a France Inter francia közszolgálati rádiónak nyilatkozva válaszolt Ségolene Royal vereséget szenvedett szocialista elnökjelölt azon kijelentésére, hogy a minimálbér 1500 euróra való emelése – „amelynek ötlete Laurent Fabiustól származik” – és a 35 órás munkahét általánossá tétele egyáltalán nem volt hiteles javaslat a szocialisták elnökválasztási programjában.


Mindent újra kell gondolni

„Néhány intézkedési javaslat azonban politikailag megalapozott volt: a politikai üzenet az volt, hogy a szocialisták támogatják az alacsony fizetések megemelését” – tette hozzá a vesztes elnökjelölt a France Info hírrádiónak előző este adott interjújában. Royal kijelentette, hogy a szocialista ideológiában számos dolgot újra kell gondolni. Szerinte a szocialistáknak el kell gondolkodniuk azon a tényen, hogy az új jobboldali kormányba beléptek baloldali és bevándorló származású személyiségek. Ennek oka szerinte az, hogy a „baloldal lemaradt”.

„Valaminek történnie kell gyorsan, meg kell mozdulni, hogy az emberek érezzék, hogy a Szocialista Párt a vita, a munka, az ideológiai újraalapítás helye” – emelte ki Royal. Szerinte mindent alapjában kell újragondolni, még a párt nyelvezetét is. „Vissza kell adni a szót az aktivistáknak. Szeretnék a Szocialista Párt belső demokráciájának garanciája lenni. … Minél több aktivista kap szót minél előbb, a Szocialista Párt annál inkább reformálódni tud” – fogalmazott.


Royal vezetné a pártot

A Szocialista Párt 2008 őszére tervezi tisztújító pártkongresszusát, amelyet a vereséget szenvedett baloldali elnökjelölt szeretne előrébb hozni: „Nem szeretnék konfliktust a menetrend miatt, de szerintem jobb lenne gyorsabban meghatározni a politikai irányvonalat”.


Francois Hollande jelezte, hogy javasolni fogja a pártnak: válassza meg a következő elnökválasztásra a jelöltjét, és vele alkossa meg programját. Idén „előbb programot írtunk, aztán választottunk jelöltet. Le kell vonni a tanulságot, és fordítva kell csinálni”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik