Nagyvilág

Életet követelt a hőség Romániában

Hárman életüket vesztették Romániában a rendkívüli meleg következtében; keddi előrejelezések szerint egyhamar nem is várható enyhülés: helyenként negyven Celsius-fok feletti hőmérséklettel járó meleghullám várható a hét közepétől Európa délkeleti részén.

Mintegy hetven ember lett rosszul a hőség miatt kedd reggelig a román Bukarestben, ahol tíz óra leforgása alatt mintegy ötszáz telefonhívás futott be a mentőszolgálathoz a rendkívüli meleg okozta rosszullétek miatt. Románia egészét elöntötte a “hőhullám” ezekben a napokban.

Az egészségügyi hatóságok a tájékoztatási eszközökön keresztül próbálják figyelmeztetni a lakosságot, mindenekelőtt az időseket, a gyermekeket és a légúti betegségben szenvedőket, hogy legyenek elővigyázatosak. A hőségriadóra való tekintettel a főváros forgalmasabb körzeteiben elsősegélynyújtó pontokat állíttatott fel a rászorulók megsegítésére, ezen kívül ivóvizet is osztanak az utcákon.

Mediterrán hőség érkezik

Az előrejelzések szerint a hőmérő higanyszála Bukarestben csütörtökre eléri a 40 Celsius-fokot. Ennek magyarázata, hogy – mint arra a meteorológiai szolgálatok figyelmeztettek – szerdától sivatagi eredetű légtömeg érkezik Dél-Olaszország, Görögország és a Balkán egyes vidékei fölé.

Ezeken a területeken 35 fok fölé emelkedhet a nappali hőmérséklet, de egyes vidékeken – Dél-Olaszországban, valamint Dél-Dalmácia, Görögország, Montenegró, és Macedónia belső területein – akár 40 fokos hőség is lehet. Görög előrejelzések szerint a hét végén Görögország középső részén 42-44 fok meleg is lehet, legalábbis Lárisza és Lamía városok térségében.

Azoknak, akik most készülnek nyaralni a déli országokba, azt tanácsolják, hogy ne vigyék túlzásba a napozást. Ilyen hőmérsékleti viszonyok mellett fennáll a hőguta veszélye, főként az ekkora hőséghez nem szokott közép-európai utazók körében. A szigeteken és a partvidékeken a tengeri szél némileg enyhítheti a kánikulát.

Hőhullám Jemenben, áradás Texasban

Az ilyenkor megszokottnál nagyobb volt a hőség az Arab-félsziget déli részén elterülő Jemenben is: az ország nagy déli kikötővárosát, Ádent sújtó hőhullámban heten meghaltak. Az áldozatok az al-Ajjám című napilap tudósítása szerint mindannyian idős emberek voltak, akik a hőség miatt elvesztették eszméletüket, és többé nem tértek magukhoz.

Ádenben hétfőn 43 fokot mértek, és a hőség okozta áramszünetek miatt nem működtek a klímaberendezések. A jemeni fővárosban ebben az időszakban általában 36-39 fok a legmagasabb nappali hőmérséklet.

Eközben a bolygó túlsó oldalán, az amerikai Texas állam északi részén a rendkívül heves esőzések következtében víz alá került több település. Öt ember – köztük két kisgyermek – életét vesztette, többen eltűntek.

A térségben készült tévéfelvételeken látni lehetett, amint többen házak tetején gubbasztanak, arra várva, hogy kimentsék őket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik