Nagyvilág

Offenzíva indult az iraki al-Kaida ellen

Mintegy tízezer katonával indított kedden hadműveletet az amerikai hadsereg az észak-iraki Baakúba környékén az al-Kaida terrorszervezet ellen. A harcokban eddig 22 felkelő vesztette életét.

A napfelkelte előtt kezdődött támadásban harci helikopterek és Stryker és Bradley típusú páncélos járművek támogatják az alakulatokat – erősítette meg közleményében az amerikai hadvezetés.


A tájékoztatás szerint a Villám Akciócsoport (Task Force Lightning) nagyszabású hadműveletet indított, hogy felszámolja az al-Kaida iraki szárnyának fegyvereseit, akik Baakúbában és közvetlen környékén tevékenykednek, s megszüntesse a lakosságot részükről fenyegető veszélyt. A hadművelet még kezdeti szakaszában van. Megindításához segítséget adott, hogy nemrég beérkeztek a 30 ezres amerikai csapaterősítés utolsó dandárjai.


Ez eddig a legnagyobb ilyen típusú hadművelet Dijála tartományban, amelynek Baakúba a fővárosa. A lázadók támadásai megszaporodtak a tartományban, amióta Bagdadba február óta nagy erőket összpontosítottak a biztonság helyreállítására. A fővárosból kiszorult felkelők a környékre, így Dijála és el-Anbár tartományokba helyezték át támadásaik súlypontját.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik