Nagyvilág

Már nem kutatnak az iraki tömegpusztító fegyverek után

Hivatalosan is befejeződhet a kutatás az iraki tömegpusztító fegyverek után. Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia ilyen célú kezdeményezést köröztet az ENSZ Biztonsági Tanácsában.

Washington és London be akarja szüntetni az ENSZ Felügyeleti, Vizsgálati és Ellenőrzési Bizottságának (UNMOVIC) tevékenységét, miután az négyévi keresés után sem talált semmilyen arra utaló nyomot, hogy Szaddám Huszein megbuktatott volt iraki diktátornak tömegpusztító fegyverei lettek volna.

A kezdeményezés ügyében a szakértői egyeztetések már megkezdődtek, és a kiszivárgott hírek szerint a BT többi vétójoggal rendelkező állandó tagja is elfogadni látszik az amerikai-brit indítványt az ENSZ-bizottság feloszlatására.


Az UNMOVIC szinte már csak papíron létezik, már nem kutat Irakban fegyverek után, néhány szakértő műholdas felvételeket elemez, és negyedévente jelentéseket készít a BT-nek. A bizottság két Irakban maradt tagja már csak „az iroda működését biztosító berendezések felügyeletét látja el”.


A bizottság megszüntetésével dönteni kell arról az értékes technikáról – kamerákról, védőfelszerelésekről, laboratóriumi berendezésekről –, amelyet egy raktárban tárolnak Cipruson. Ugyancsak határozni kell, mi legyen a sorsa az UNMOVIC szigorúan őrzött egyedülálló archívumának, amely egyebek mellett részletes dokumentumokat tartalmaz a tömegpusztító fegyverek, mérges gázok előállítására, a beszerzési lehetőségekre vonatkozóan. Az UNMOVIC feloszlatásával kapcsolatban állítólag egyedül Oroszország támasztott aggályokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik