Nagyvilág

Palesztin szükségkormány

Rendeleteket adott ki Mahmúd Abbász palesztin elnök, hogy megkerülje az iszlamista Hamász nélkül létrehozott szükségkormány megteremtését korlátozó alkotmányos kereteket - közölték tanácsadói vasárnap.

A tájékoztatás szerint a rendeletek lehetővé teszik, hogy a kormány a parlament jóváhagyása nélkül is működhessen. A 13 tagból álló kabinet vasárnap helyi idő szerint 13 órakor teszi le esküjét.


Izrael bejelentette: továbbra is elszigeteli a teljes Gázai övezetet, megakadályozva ezzel azt, hogy a Hamász kiterjessze befolyását Ciszjordániára. Közölte azt is, hogy támogatja Mahmúd Abbász palesztin elnököt.


Benjámin Ben-Eliézer, az infrastruktúra ügyeivel foglalkozó miniszter, az izraeli biztonsági kabinet tagja, az izraeli katonai rádiónak nyilatkozott. Elmondta, hogy Izrael fokozza a Gázai övezet elszigetelését, az elektromos áramon és az ivóvízen kívül semmi mást nem engednek be a területre.


Azóta, hogy pénteken a Hamász ellenőrzése alá vonta a Gázai övezetet, Izrael minden átkelőhelyet lezárt saját területe és a palesztinok által lakott keskeny tengerparti sáv között Az izraeli sajtó szerint csupán a Mahmúd Abbász palesztin elnök vezette Fatah magas rangú vezetői vehetik igénybe az Erezben lévő átkelőt, hogy elmeneküljenek a Hamász megtorlása elől, és Ciszjordániában keressenek menedéket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik