Nagyvilág

Palesztina a polgárháború szélén

A palesztin elnök nem hajlandó tárgyalni a Hamásszal, amíg a szervezet le nem teszi a fegyvert. A Fatah fegyveresei tucatnyi Hamasz-ellenőrzés alatt álló intézményt foglaltak el, válaszul a Hamász fegyveresei feldúlták Jasszer Arafat házát.

„Nem lesz párbeszéd gyilkosokkal, akik nyílt téri kivégzéseket hajtanak végre Gázában” – mondta Jasszer Abed Rabbo, a palesztin elnök egyik közeli munkatársa szombaton. A dialógus akkor válik lehetségessé, ha majd a Hamász kivonul Abbász erőinek állásaiból és feloszlatja milíciáját – tette hozzá. Előzőleg a Gázai övezetet erőszakkal ellenőrzése alá vonó Hamász emigráns vezetője, Háled Mesaal tárgyalást szorgalmazott Mahmúd Abbász elnökkel.

Abbász és Mesaal tárgyalását az Arab Liga is hiába szorgalmazta. Amr Musza, a szervezet vezetője felajánlotta, hogy megszervezi a találkozót, de a palesztin elnök ezt a kérést is „szenvedélyesen” elutasította – árulta el az egyik munkatársa. Nem tárgyal a Hamásszal Egyiptom sem, amely hazarendelte diplomatáit az elfoglalt Gázai övezetből. Kairó ellenzi, hogy a Hamász saját kormányt alakítson az övezetben.



Palesztina a polgárháború szélén 1

Az Arab Liga a demokráciát támogatja (forrás: MTI)


Szélesedik a konfliktus

A Hamász átviszi a harcot Ciszjordániába is, ha Abbász elnök emberei tovább terrorizálják ottani híveit – jelentette be a mozgalom egyik szóvivője. Számi Abu Zuhri szerint a Gázai övezet elfoglalása óta Ciszjordániában a Hamász 150 tagját rabolták el a Fatah fegyveresei. Fegyverletételre szólította fel egy Fatah-vezető a Hamászt Ciszjordániában. A területen több száz Fatah-fegyveres rohamozta meg a Hamász irányítása alatt álló intézményeket, köztük a parlamentet és a minisztériumokat.

Szemtanúk beszámolója szerint megpróbálták elrabolni Haszan Hreisét, a palesztin parlament alelnökét is, aki a Hamász támogatásával lett képviselő. A Fatah – közelebbről a radikális al-Aksza Mártírjainak Brigádjaihoz tartozó fegyveresek – behatoltak a palesztin oktatási minisztérium épületébe, valamint a kormányfő hivatalába. A szervezet egyik tagja közölte, hogy csoportja a Hamász irányítása alatt álló összes intézmény elfoglalását tervezi.

Szemtanúk szerint eddig mintegy tíz Hamászhoz kötődő szervezet irodáját foglalták el az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai. Egy iszlám iskolát, egy kulturális központot, jótékonysági szervezetek helyiségeit, egy televízió- és egy rádióállomást rongáltak meg, Nábluszban, Dzsenínben, Betlehemben, Hebronban több Hamász-irodát fosztottak ki. Gázában viszont Jasszer Arafat néhai palesztin elnök házát rohanták meg és fosztották ki a Hamász fegyveresei. Megfigyelők a Fatah legnagyobb jelképének szétzúzására tett kísérletként értékelték a villa feldúlását.

—-Amerika pénzzel lép közbe—-

Új rendőrfőnököt nevezett ki a Gázai övezetben a leváltott palesztin miniszterelnök, ezzel is jelezvén, hogy nem tartja törvényesnek a felmentését. Előzőleg az államelnökhöz hű Kamál as-Seih palesztin rendőrfőnök megtiltotta a Gázai övezetben állomásozó rendőröknek, hogy együttműködjenek a Hamásszal.

Az Arab Liga külügyminiszterei elítélték a Gázai övezetben elkövetett „bűncselekményeket”, és „az incidensek előtti állapot visszaállítását” szorgalmazták Kairóban tartott rendkívüli ülésükön. A miniszterek egyaránt támogatásukról biztosították Mahmúd Abbászt, a Palesztin Hatóság elnökét, a Fatah vezetőjét, valamint a rivális Hamászt. Hangsúlyozták, hogy tiszteletben kell tartani a Palesztin Hatóság nemzeti legitimitását és választott intézményeit, beleértve a parlamentet, amelyben a Hamásznak van többsége.

Az Egyesült Államok felújítja a palesztin kormány pénzügyi támogatását, ha az új kormányban nem lesz képviselve a Hamász – közölte a palesztin elnök egyik munkatársa. Mahmúd Abbász szombaton rámalláhi székhelyén találkozott Jacob Wallesszel, az Egyesült Államok jeruzsálemi főkonzuljával. Az amerikai diplomata közölte vele, hogy Washington támogatja az intézkedéseit, és ennek jeleként feloldják a palesztin kormány ellen hozott nemzetközi embargót, ha az új kabinetből kimarad a Hamász radikális mozgalom.

Az új kormány megalakulása minden pillanatban várható, de legkésőbb vasárnap délig ígérték. A miniszterek listája már elkészült, csak Abbász jóváhagyására vár. Az elnök Szalám Fajjád független képviselőt bízta meg szükségkormány vezetésével. Abbász elnököt támogató nyilatkozatot adott ki a közel-keleti kvartett nevében az amerikai külügyminisztérium, követelve az erőszak megfékezését. A nyilatkozat nem említi a palesztin kormányt sújtó embargó feloldását, amit az Egyesült Államok fontolgat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik