Nagyvilág

Szállodákat, metrót és pályaudvart akartak felrobbantani

Több évtizedes börtönbüntetésekre ítéltek Londonban hét brit állampolgárságú terrorgyanúsítottat, akik a vád szerint Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban terveztek robbantásos merényleteket.

A Scotland Yard a terroristajelöltek számítógépein részletesen kidolgozott, videofelvételekkel kiegészített támadási terveket talált. Az egyik elektronikus dokumentumból kiderült, hogy Barot és csoportja a londoni Temze folyó alatt áthaladó egyik metróvonal alagútjában is robbantást tervezett, olyan erejűt, hogy a mennyezet beszakadjon és a víz elöntse az alagutat: egy ilyen merénylet a vád szerint valószínűleg több száz emberéletet oltott volna ki.

A sejt a legdrágább londoni luxusszállodák ellen is merényletsorozatra készült. Listájukon szerepelt a Savoy, a Ritz, a Dorchester, valamint több Hilton, Hyatt, InterContinental és Marriott hotel neve. Ezek föld alatti parkolóiban gázpalackokkal és robbanószerrel megrakott, nyújtott limuzinokat robbantottak volna fel. Egy másik listán a londoni Waterloo, Paddington és King’s Cross pályaudvarok neve állt.

A terroristasejt, amelynek tagjaira a délkelet-londoni Woolwich koronabírósága 15 és 26 év közötti – összesen 136 év – szabadságvesztést rótt ki, az ügyészség szerint az al-Kaida terrorhálózathoz kapcsolódott, és tervei között szerepelt egy úgynevezett piszkos bomba – sugárzó anyagot nagy területen szétszóró hagyományos robbanószerkezet – bevetése is Londonban.

Ez volt a második ítélet ebben az ügyben; a sejt vezetőjét már tavaly év végén életfogytig tartó börtönre ítélték. A 35 éves, indiai születésű Dhiren Barotnak, akivel szülei egyéves korában költöztek Londonba, a most is eljáró woolwichi bíróság novemberi végzése szerint legalább 40 évet kell börtönben töltenie, mielőtt szabadlábra helyezése szóba kerülhetne.

A hindu családban született, de az iszlámra áttért Barot és sejtje a vád szerint New Yorkban, Washingtonban, Londonban és szerte Nagy-Britanniában pusztító robbantássorozatot tervezett; célpontjaik között volt a New York-i értéktőzsde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank, valamint a Citigroup és a Prudential befektetési és biztosítási csoportok székháza csakúgy, mint a londoni metró.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik