Nagyvilág

Soron kívül összehívták az Arab Ligát

Az Arab Liga soron kívüli külügyminiszteri értekezletet tart pénteken Kairóban, amelyen a Gázai övezetben és Libanonban kialakult helyzetet vitatják meg - közölte a szervezet egyik illetékese.

“Soron kívüli ülést tartunk pénteken, hogy megvitassuk a palesztin területeken és Libanonban kialakult helyzetet” – közölte Hisam Juszef, az Arab Liga főtitkárának kabinetfőnöke.

Fuád Szinjóra libanoni kormányfő szerda este kérte az Arab Liga külügyminiszteri szintű értekezletének soron kívüli összehívását, miután Valíd Eido kormánypárti képviselő és kilenc másik ember robbantásos merénylet áldozata lett Bejrútban.

George Bush amerikai elnök szerdán burkoltan Szíriát vádolta meg azzal, hogy köze van a Szíria politikai befolyását ellenző libanoni politikus meggyilkolásához: “2004 októbere óta állandó és egyértelmű séma szerint történnek Libanonban a gyilkosságok és gyilkossági kísérletek” – mondta Bush elnök közleményében. ¬- “Azok, akiket célba vettek, mindig egy szuverén és demokratikus Libanon érdekében munkálkodtak. Az áldozatok mindig azok voltak, akik véget akartak vetni Bassár el-Aszad szíriai elnök beavatkozásának a szíriai belügyekbe”.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár elítélte a gyilkosságot és felszólította a libanoni kormányt, állítsák bíróság elé az elkövetőket. A bejrúti kormány nemzeti gyásznapot rendelt el csütörtökre, amikor a képviselőt végső nyugalomra helyezik.

Libanon és a libanoniak nem engednek a terrorizmusnak – hangsúlyozta Szinjóra a kormány rendkívüli ülése után. Hozzátette: a kormány kérte a Rafík Haríri volt kormányfő meggyilkolása ügyében vizsgálatot folytató ENSZ-bizottság segítségét az újabb merénylet kivizsgálásához.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik