Nagyvilág

Ki akarták léptetni a kormányból az RMDSZ-t

Az államelnök azt sugallta az RMDSZ-nek, hogy lépjen ki a szövetség a koalícióból, ezzel ugyanis a Tariceanu-kormány megbukna, és jó alkalom nyílna az előrehozott választások előidézésére – nyilatkozta romániai lapoknak az államelnök által hétfőn menesztett Nagy Zsolt informatikai miniszter, aki szerint felfüggesztése mögött politikai manőverezés áll.

Nagy Zsolt úgy véli, hogy miniszteri tisztségéből való felfüggesztése nem személye, hanem a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) ellen szól, amely szerinte nem volt hajlandó az államelnök tanácsadóinak sugallatára hallgatni, miszerint a szövetség lépjen ki a kormányból – ezt maga a romániai távközlési és informatikai miniszter mondta a pénteki romániai magyar sajtónak.

Virtuális koncepció?

Az erdélyi Krónika és a kolozsvári Szabadság egyaránt külön interjúban szólaltatja meg az RMDSZ-es minisztert. Traian Basescu államfő azért függesztette fel őt miniszteri tisztségéből, mert büntetőjogi eljárást folytat ellene az ügyészség. Az elnöki hivatal négy nappal ezelőtti közleménye szerint Nagy Zsoltot a főügyészség nyomozói azzal gyanúsítják, hogy nemzetközi szervezett bűnözői csoportot támogatott, s hogy bizalmas információkat szivárogtatott ki a jelentős román állami vállalatok privatizációjában tanácsadónak felkért Credit Suisse First Boston (CSFB) cég egyik bolgár munkatársának.

A Krónikának Nagy Zsolt elmondta: legutóbbi ügyészségi meghallgatásán látta a rá vonatkozó iratokat. „Azt eddig is tudtam, hogy nem tettem semmi törvénybe ütközőt, de most azzal a tudattal álltam fel az asztaltól, hogy még olyan információjuk sincs, amivel koncepciójukat alá tudnák támasztani. Másfél órán át olvastam a semmit. Irreleváns, bizonyítékjelleget nélkülöző papírokat. Egy virtuális koncepciót próbálnak alátámasztani más emberek telefonbeszélgetéseivel” – mondta interjújában a felfüggesztett miniszter.

„Történt valami”

Úgy véli, nem ellene, hanem az RMDSZ ellen szól az egész ügy. A múlt héten ugyanis „történt valami” a Cotroceni-palotában az államfő és a pártok közötti egyeztetésen – mondta Nagy Zsolt, aki úgy tudja: az államelnök tanácsosai még a megbeszélések előtt azt próbálták sugallni az RMDSZ-küldöttségnek, hogy lépjen ki a szövetség a kormányból. Ezzel ugyanis a Tariceanu-kormány megbukna, és jó alkalom nyílna az előrehozott választások előidézésére. Az RMDSZ nem hagyta magát meggyőzni – állapítja meg a politikus.

A Szabadságnak adott interjúban Nagy Zsolt az államfő magatartásának „kettősségére” hívja fel a figyelmet. Felidézi: Basescuval több alkalommal személyesen is beszélgetett az ügyről. Látszólag jó viszonyban voltak, az elnök többször is hívta a fiatal magyar minisztert, kísérje el külföldi útjaira, és ilyenkor hosszasan beszélgettek.

„Minden alkalommal elmondta, hülyeségek az ellenem felhozott vádak, amelyekről nem érdemes tárgyalni” – állapítja meg Nagy Zsolt, emlékeztetve: végül az ügyet kivizsgáló elnöki bizottság elkészítette jelentését, amelyben nem utalt semmi arra, hogy bármit is elkövetett volna. Az államelnök ennek ellenére szabad utat adott a büntetőjogi eljárásnak. „Úgy vélem, ez a kettőség elsősorban abból fakad, hogy az ügyet politikai eszközként akarják felhasználni” – mondta Nagy Zsolt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik