Nagyvilág

„Kék” hullám jön Sarkozy örömére

A francia elnökválasztások vasárnapi második fordulóján a kormánypárt színére utalva elsöprő „kék” hullámot jeleznek előre. A korábbi választásoktól eltérően a legtöbb körzetben a döntőbíró szerepét nem a szélsőjobb, hanem a Bayrou-féle centrista szavazók adhatják.

A Nicolas Sarkozy francia államfőt támogató jobboldali többség az Új Centrum formációval együtt várhatóan 408-440 képviselői helyet tud megszerezni az 577 fős nemzetgyűlésben – derült ki az Ipsos/Dell közvélemény-kutatóintézet felméréséből.

A felmérés eredményei szerint, amelyeket csütörtökön ismertetett a Le Point című hetilap, a baloldal összesen 132-167 jelöltet tud bejuttatni az új nemzetgyűlésbe. A vasárnapi parlamenti választás második fordulójára vonatkozó felmérések a Francois Mitterrand néhai szocialista politikus 1981-es elnökké választását követő, elsöprő baloldali győzelemhez fogható, de ezúttal – a kormánypárt színére utalva – “kék” hullámot jeleznek előre.

Kétpólusúvá vált a politika

A múlt vasárnap megrendezett első fordulóban 110 képviselői hely sorsa dőlt el, de ebből csak egy jutott a baloldalnak. A június 17-i második fordulóba 933 jelölt jutott be, egyharmaduk nő. A 467 választókerületből 270-ben szinte biztosan tudható, hogy ki fogja megnyerni a második fordulót, a fennmaradó bizonytalan 197 közül pedig 85-ben várható “nagy csata” az első fordulóban legfeljebb öt százalék különbséggel első két hét helyen végzett jelöltek között.

Franciaországban a szavazásra jogosultak csak jelöltekre szavaznak a parlamenti választásokon, pártlisták nincsenek. A második fordulóban azok a jelöltek vehetnek részt, akik több mint 12,5 százalékos eredményt értek el az első fordulóban, de a rekord távolmaradás (39,6 százalék) miatt az előre jelzett 12 helyett csak egyetlen választókerületben jutottak tovább hárman.

A versenyben maradtak aránya jól tükrözi a politikai élet kétpólusúvá válását: a jobboldalnak 460, a szocialistáknak 412, a kommunistáknak 23, a zöldeknek pedig négy jelöltje mérkőzhet meg vasárnap. A szélsőjobboldali Nemzeti Front (FN) jelöltje csak egyetlen választókörzetben jutott be a második fordulóba: az északi Pas-de-Calais területén a párt alelnöke, Marine Le Pen a második helyen végzett az első fordulóban, s a jelenlegi szocialista képviselővel mérkőzhet meg június 17-én.

Változott a döntőbíró

A korábbi választásokkal ellentétben 2007-ben a legtöbb körzetben a döntőbíró szerepét az FN helyett a centrista Francois Bayrou Demokrata Mozgalom (MoDem) elnevezésű pártjának szavazói játszhatják. Az első fordulóban a 7,6 százalékot elért centrista párt legfeljebb hat, de biztosan csak egy hely megszerzésére számíthat Bayrounak köszönhetően.

A jelöltek többsége ugyan harmadik helyen kiesett a képviselői helyért folyó versengésből, s a pártelnök nem adott választónak útbaigazítást a második fordulóra, de a pluralizmus fontosságának hangsúlyozása a Bayrou szerint egyensúlyhiánnyal fenyegető új nemzetgyűlésben elemzők szerint egyértelműen a baloldal támogatásaként értelmezhető. Az előző nemzetgyűlésben az UMP-nek 359 képviselője volt, a koalícióstárs centrista Unió a Francia Demokráciáért 29-fős frakcióval rendelkezett, míg a baloldalnak összesen 180, ebből a szocialistáknak 149 hely jutott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik