Nagyvilág

Barak nyerte a pártelnöki választást

Ehud Barak volt kormányfő közölte szerdán Tel-Avivban, hogy ő nyerte meg az izraeli Munkapárt elnöki tisztéért folytatott választást, legyőzve Ami Ajalont, a belbiztonsági szolgálat, a Sin Bét volt főnökét.

A szavazatszámlálás még tartott, amikor az izraeli rádió 53 százalékosra becsülte Barak és 47 százalékra Ajalon szavazatainak arányát. Az exit poll eredmények előzőleg Barak szoros győzelmét jelezték előre. A Munkapárt 103 ezer fős tagsága járulhatott kedden az urnákhoz, hogy döntsön arról, ki legyen a párt új vezetője.

Ehud Barak beszédében elmondta: hosszú és fáradtságos feladat kezdődik ma hogy egyesítsük Izrael államot. Küldetésünk kezdete az is, hogy helyreállítsuk a nép hitét a vezetőiben.



Barak nyerte a pártelnöki választást 1

Támogatói körében ünnepel Ehud Barak, volt izraeli miniszterelnök. (fotó: MTI/EPA)


A balközép Munkapárt eddigi elnöke Amír Perec védelmi miniszter, Ehud Olmert kormányfő centrista Kadima pártjának fő szövetsége a koalíciós kormányban. Barak és Ajalon azonban egyaránt lemondásra szólotta fel Ehud Olmert kormányfőt, amikor egy független vizsgálóbizottság bírálta a kormányfőt a Hezbollah libanoni síita szervezet fegyveresei elleni tavalyi háború kapcsán. Barak közölte: nem kíván azonnal kilépni a koalícióból, legalább a bizottság végleges jelentésének augusztusi közzétételéig időt kíván adni Olmertnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik