Nagyvilág

Szabadlábon a Rómában őrizetbe vett magyar

Szabadlábra helyezték Rómában azt a magyar állampolgárt, akit a George Bush amerikai elnök látogatása elleni tüntetésen, feltehetőleg erőszakos cselekmények miatt vettek őrizetbe. Ügyének tárgyalása július 11-én lesz.

A két ország közötti konzuli megállapodásnak megfelelően az olasz külügyminisztériumnak az őrizetbe vételtől számított 72 órán belül, tehát kedd estig hivatalos, írásos tájékoztatást kell adnia a magyar állampolgárt érintő hatósági intézkedésről, és arról, hogy mivel gyanúsították.

Ezenkívül a külképviseletnek tájékoztatást kell kapnia arról is, ha bírósági végzés született az illető ügyében, de a konzulátus – közlése szerint – nem akarja kivárni a hivatalos út időtartamát, még kedden megpróbálja megtudni, mi áll a bírói végzésben, és mivel vádolják a fiatalembert.

Az illető továbbra sem kért segítséget a külképviselettől. A konzulátus az olasz médiában megjelent tudósításokból arra következtet, hogy többféle vád is felmerült a nyolc őrizetbe vett személy, köztük a magyar ellen, mert – mint a sajtóban olvasható – a rendőrség csak a legagresszívabb elemeket emelte ki a tüntető tömegből.

A rendőrök szombat este könnygázt vetettek be az őket palackokkal és más tárgyakkal dobáló globalizáció- és háborúellenes tüntetők ellen Róma történelmi belvárosában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik