Nagyvilág

Royal alkut ajánl riválisának

A francia szocialisták a centristákkal való szövetségre törekszenek, hogy megakadályozzák Nicolas Sarkozy elsöprő győzelmét a francia parlamenti választások második fordulójában. Royal elképzelése szerint Bayrou jelöltjei visszalépnének a szocialisták javára.

Az elnökválasztási versenyben második helyen végzett Ségoléne Royal a Francois Bayrou vezette új centrumpárttal (MoDem) való szövetségre szólított fel, melynek alapján a választások második fordulójában a centrum jelöltjei visszalépnének a szocialisták javára – írja a BBC. A szövetségtervével Royal célja az, hogy „ne jöjjön létre koncentrált hatalom” a francia törvényhozásban.

Egy demokráciában szükség van a kormány ellensúlyozására, és a jelenlegi helyzetben világossá vált, hogy a cél érdekében a MoDem jelöltjeinek csatlakozniuk kellene a Szocialista Párt jelöltjeihez – fejtette ki Royal.


Bayrou hajthatatlan

Francois Bayrou centrista politikus elismerte, hogy Royal telefonos üzenetet hagyott, melyben felvázolta elképzeléseit, de a politikai szövetség lehetőségét elutasította. “Függetlenek vagyunk. Nincs szükség tárgyalásokra sem a Szocialista Párttal, sem az UMP-vel” – hangsúlyozta a MoDem elnöke. “Nem adok útbaigazítást a választásra, nem kívánok ilyenfajta mechanizmusokban részt venni” – tette hozzá.



Royal alkut ajánl riválisának 1

Bayrou visszautasította Royal ajánlatát (fotó: MTI)



Francois Bayrou választókerületében a szavazatok 37,25 százalékával az első helyen végzett az első fordulóban. Jean-Claude Gaudin, a kormányzó jobbközép Népi Mozgalom Uniójának (UMP) delegált elnöke bejelentette: a párt tárgyalások és kompromisszumok nélkül, egyszerű gesztusként visszalépteti második helyen végzett jelöltjét a centrista politikus javára.


A “bedarálás” fenyeget

A MoDem elnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy a francia választási rendszer “teljesen igazságtalan”, mert az, aki független utat választ, és nem csatlakozik a parlamenti többséghez vagy kiegészítésképp a szocialista ellenzékhez, a “bedarálást kockáztatja”.

A parlament alsóháza, a nemzetgyűlés 577 képviselőjét 7639 jelölt közül választhatják meg a franciák: a szavazásra jogosultak csak jelöltekre szavaznak, pártlisták nincsenek. Azokban a választókörzetekben, ahol egyik jelölt sem szerezte meg vasárnap este a szavazatok több mint felét, június 17-én második fordulót rendeznek. A második fordulóban azok a jelöltek vehetnek részt, akik több mint 12,5 százalékos eredményt értek el az első fordulóban.


A becslések szerint a kormányzó jobboldali többség a szavazatok 45,6 – 46,4 százalékával 383-501 képviselői helyre számíthat az 577 fős nemzetgyűlésben a június 17-i második fordulót követően, míg a baloldal képviselőinek száma várhatóan 60 és 170 között lesz.


A vasárnapi első fordulóban a francia nemzetgyűlés 577 képviselői helyéből 110 képviselői hely sorsa eldőlt, közülük csak egyet nyertek a szocialisták az észak-franciaországi Pas-de-Calais választókörzetében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik